Dansk

haster dansk stil

23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)
hejsa.

jeg har oprettet indlægget en gang før, men da personen som ville hjælpe mig ikke ku alligevel, så vil jeg prøve og høre om der ikke er andre der vil hjælpe mig? det handler om en stil som jeg har skrevet på ca 2 sider, som jeg gerne vil ha rette for sprogelig fejl.



Svar #1
23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)

sorry kom til at trykke en gang for meget

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Sæt den herind.

Svar #3
23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)

Eventyret kjærestefolket handler om en top og en bold, som ligger i samme skuffe og som går i gennem en udvikling med sorg og glæde for begge parter. Toppen bliver forelsket i den arrogante bold og gøre sig nogle tanker og fortæller at det kunne være praktisk hvis toppen og bolden blev kærester. Toppen bliver med det samme afvist af bolden. Dette vil Bolden bestemt ikke gå med til. En hård tid er langsomt ved at ramme toppen, for bolden som toppen var forelsket bliver pludselig væk og toppen bliver ulykkeligere. Tiden går og Toppen føler sig mere og mere forladt uden Bolden ved sin side. En dag da Toppen bliver gammel og slidt, sker der en forandring i dens liv. Toppen bliver forgyldt og det gør den så glad at den springer så højt at den til sidst ender i skraldespanden hvor fortidens kærlighed lå, Bolden. Bolden har ligget i tagrenden i 5 år, hvor den langsomt er blevet rådden efter de 5 lange år og ligner et rådden æble, og derfor kunne toppen ikke genkende Bolden , da den var van til at se den smuk og elegant. Og da Toppen var blevet så fin, kunne Bolden heller ikke genkende Toppen. Kort tid efter opdager Toppen at Bolden ikke blot var et råddent æble, men dens livs kærlighed. I samme øjeblik kommer tjenestepigen og tager Bolden med ind igen og efterlader Bolden helt alene. Efter dette øjeblik begyndte Toppen at glemme Bolden.
Toppen har været ulykkelig forelsket i bolden, som bar har ignoreret Toppens tanker. Det kommer til udtryk om hvorvidt Toppen er forelsket i Bolden. ”men altid tænkte den paa Bolden der i tanker blev kjønnere og kjønnere” her vises der at den kærlighed Toppen havde til Bolden, bare var en indbildning og ikke af ægte kærlighed.
Toppen og Bolden har aldrig rigtig snakket sammen før, fordi Bolden hele tiden har følt sig bedre en Toppen. Toppen bliver alligevel mere interesseret i Bolden. Toppen kæmper for at få noget som den ikke kan få, men da den selv en dag blev populær blandt de andre, glemte den alt om Bolden. Toppens kærlighed til Bolden var altså alligevel ikke så stor. Den handlede om at toppen gerne vil have noget den ikke kan få og pga. Boldens smukke og elegante udseende tiltrækker dette Toppens interesse, men da Bolden blev muggen og grim, var Bolden ikke længere noget for Toppen. Her er det tydeligt at Toppen ikke finder Toppen interessant længere” Toppen sagde ikke noget, han tænkte paa sin gamle kjæreste, og jo mere han hørte, desto klarere blev det ham, at det var hende… og Toppen snakkede aldrig meer om sin gamle kjærlighed” Toppens kærlighed til Bolden er gået borte.

Toppen bliver i starten set som den gode i historien og Bolden som den onde. Da toppen direkte bliver afvist af Bolden, bliver Bolden fremstillet som den onde og kolde. Men den skifter hurtig karakter og rollerne bliver byttet. I starten var Toppen en ganske normal Toppe som var lavere i hierarkiet end Bolden og den gik bestemt ikke op i klasseforskelle overhovedet, hvilket Bolden gjorde. Toppen ender med at være på samme niveau som Bolden og da de begge lå i tagrenden, begynder Bolden at være mere åben og begynder at snakke med Toppen, hvilket han ikke gjorde tidligere. Grundet til at Bolden begyndte at snakke med Toppen igen, er fordi den kunne se at Toppen var blevet forgyldt, og derfor så Bolden den som en helt og som noget stort. I denne historie får begge lov til at opleve hinandens roller i livet. I starten var det Bolden som var den smarte og smukke i forhold til alle andre og senere skifter det pludseligt, så Bolden selv får lov at opleve hvordan det er at blive trådt over tæerne og mærke hvordan Toppen har haft det, mens den behandlede den dårligt.

Kjærestefolkene er et eventyr som ikke starter med ”der var en gang”, hvilket de fleste eventyre gør. Den går i gang med det samme, hvor vi hører om 2 forskellige ting, som prøver at gøre tilværelsen bedre for dem selv. En af eventyrtrækkende er: hjem ud hjem. I starten befinder vi os hjemme, derefter på tagrenden og til sidst hjemme igen.. Historien er anderledes, fordi den har sin helt specielle handling om ting der bliver besjælet. Eventyrere handler stort set meget om: prins, prinsesser, trolde, hekse, frøer drager osv... men i denne historie har HC Andersen valgt at gøre den anderledes og mere livlig, ved at vælge at skrive om et liv som top og bold. Sproget er meget gammeldages, men forståeligt. Ord som: på, mere og kærlighed bliver stavet anderledes af forfatteren: paa med dobbelt a. mer, her undlader han at bruge det sidste E. og kjærelighed, med J og E i mellem R og L. så på nogle af ordene er det tydeligt at den historie ikke er nutidig. Og der er dialog hele vejen i historien, mellem Bolden og Toppen. eventyret bliver fortalt i 3 person og med ydre syn.
Hc Andersen er god til at udtrykke, hvem man skal have medlidenhed og budskabet er tydeligt i denne historie. Den er lidt komisk og sørgelig på samme tid, da han selv har valgt at de begge bliver udsat for det samme. Bolden bliver tydeligt ironisk fremstillet i historien.
Det har vist hvor overfladisk kærlighed kan være. HC Andersens budskab er at lige meget hvor stor og smart man er overfor en anden, så vil det hele vende tilbage til en, som det skete for Bolden. Man skal være den man er og man skal elske en person og acceptere den som den er, for alle bliver ældre og gamle på et tidspunkt også for den der føler sig mere berømt end andre.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Kigger den lige igennem.

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2008 af BentJ (Slettet)

Har Erik Morsing ikke rettet den for dig før?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Inden jeg retter videre.. Hvilket niveau er der tale om? Hvis det er gymnasielt, synes jeg, at du skal kigge den igennem en gang til både af hensyn til analysen og til sproget.

Svar #7
23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)

VAR DET HAM? DER STOD BRUGER SLETTET. Han skrev at han havde sendt en mail til mig, men jeg har ikke fået nogen mail. så jeg har ikke modtaget noget fra ham. ja gymnasie

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2008 af BentJ (Slettet)

#7
Jeg synes nok, for du står nemlig på min liste.

Svar #9
23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)

#8 ja men ved du om han har slettet mailen?

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

Eventyret ”Kjærestefolket” handler om en top og en bold, der ligger i samme skuffe, og som gennemgår en udvikling med sorg og glæde for begge parter. Toppen bliver forelsket i den arrogante bold og gør sig nogle tanker og fortæller, at det kunne være praktisk, hvis toppen og bolden blev kærester. Toppen bliver med det samme afvist af bolden. Dette vil Bolden bestemt ikke gå med til.
En hård tid er langsomt ved at ramme toppen, for bolden, som toppen var forelsket i, bliver pludselig væk, mens toppens ulykkelighed forværres. Tiden går og Toppen føler sig mere og mere forladt uden Bolden ved sin side. En dag da Toppen bliver gammel og slidt, sker der en forandring i dens liv. Toppen bliver forgyldt, og det gør den så glad, at den springer omkring, uheldigvis ender den i skraldespanden, hvor fortidens kærlighed lå, Bolden. Bolden har ligget i tagrenden i 5 år, hvor den langsomt efter de 5 lange år er blevet rådden og ligner et råddent æble. Derfor genkender toppen heller ikke Bolden, da den var vant til at se bolden smuk og elegant. På samme måde kunne bolden ej heller genkende toppen i dens nye pomp og pragt.
Kort tid efter opdager Toppen, at Bolden ikke blot var et råddent æble men i stedet dens livs kærlighed. I samme øjeblik kommer tjenestepigen og tager TOPPEN! med ind igen, hvormed bolden igen er efterladt til sig selv. Efter dette øjeblik begyndte Toppen at glemme Bolden.
Toppen var ulykkelig forelsket i bolden, der dog bare ignorerede toppens tanker. Toppens forelskelse kommer til udtryk i følgende citat: ”men altid tænkte den paa Bolden der i tanker blev kjønnere og kjønnere”. Det vises dog også, at den kærlighed Toppen havde til Bolden, bare var ren indbildning og ikke ægte kærlighed.
Toppen og Bolden har aldrig rigtig snakket sammen før, da Bolden hele tiden har følt sig bedre en Toppen. Toppens interesse for Bolden forøges dog til stadighed. Toppen kæmper for at få noget, som den ikke kan få, men da den selv en dag blev populær blandt de andre (HVEM ER DET??), glemte den alt om Bolden. Toppens kærlighed til Bolden var altså alligevel ikke så stor. Den handlede om, at toppen gerne vil have noget den ikke kan få og på grund af (? Hvad mener du med det?). Boldens smukke og elegante udseende tiltrækker Toppens interesse i starten, men da Bolden bliver muggen og grim, forsvinder den fascination der var årsag til Toppens forelskelse. Her er det tydeligt, at Toppen ikke finder BOLDEN! interessant længere” Toppen sagde ikke noget, han tænkte paa sin gamle kjæreste, og jo mere han hørte, desto klarere blev det ham, at det var hende… og Toppen snakkede aldrig meer om sin gamle kjærlighed”. Toppens kærlighed til Bolden er forsvundet/gået bort/væk.

Toppen bliver i starten set som den gode i historien, og Bolden som den onde. Da toppen direkte bliver afvist af Bolden, bliver Bolden fremstillet som kolde og hjerteløse. Men den skifter hurtig karakter, og rollerne bliver byttet om. I starten var Toppen en ganske normal Top, som var lavere i hierarkiet end Bolden, og den gik bestemt ikke op i klasseforskelle overhovedet, hvilket Bolden gjorde. Toppen ender med at være på samme niveau som Bolden, og da de begge ligger i tagrenden, begynder Bolden at være mere åben og prøver at snakke med Toppen, hvilket ikke gjorde tidligere. Grunden til, at Bolden begyndte at snakke med Toppen igen, er, at den kunne se, at Toppen var blevet forgyldt, og derfor så Bolden den som noget stort. (Eller også prøver Bolden i sin nød febrilsk at finde venner. Nu er den jo smidt ud og har ikke noget at være stolt af. Den indser, at materielle goder ikke er alt og ønsker nu blot den kærlighed, som den engang for længe siden afslog) I denne historie får begge lov til at opleve hinandens roller i livet. I starten var det Bolden, som var den smarte og smukke i forhold til alle andre og senere skifter det pludseligt, så Bolden selv får lov at opleve, hvordan det er at blive trådt over tæerne og mærke, hvordan Toppen havde det efter afvisningen.

”Kjærestefolkene” er et eventyr, som ikke starter med ”der var en gang”, hvilket de fleste eventyre gør. Den går i gang med det samme (In medias res?), hvor vi hører om 2 forskellige ting, som prøver at gøre tilværelsen bedre for dem selv. Et af eventyrtrækkende er: hjem ud hjem (Hvilket eventyrtræk er det??). I starten befinder vi os hjemme (Hjemme hos dig?), derefter på tagrenden og til sidst hjemme igen.. Historien er anderledes, fordi den har sin helt specielle handling om ting, der bliver besjælet. Eventyr handler gerne om: prinse, prinsesser, trolde, hekse, frøer drager osv... men i denne historie har HC Andersen valgt at gøre den anderledes og mere livlig, ved at vælge at skrive om et liv som top og bold. Sproget er meget gammeldages, men forståeligt. Ord som: på, mere og kærlighed bliver stavet anderledes af forfatteren: paa med dobbelt a. mer, her undlader han at bruge det sidste E. og kjærelighed, med J og E i mellem R og L, så på nogle af ordene er det tydeligt, at den historie ikke er nutidig. (Men er handlingen nutidig? Kan problemstillingerne stadig bruges?) Der er dialog hele vejen i historien mellem Bolden og Toppen. Eventyret bliver fortalt i 3 person og med ydre syn.
H.C. Andersen er god til at udtrykke, hvem man skal have medlidenhed med, og budskabet er tydeligt i denne historie (Hvad er budskabet?? – det forklarer du ikke tydeligt nok!!). Den er lidt komisk og sørgelig på samme tid (tragikomisk?), da Andersen har valgt, at både Toppen og Bolden skal udsættes for det samme. Bolden bliver tydeligt ironisk fremstillet i historien.
Det har vist, hvor overfladisk kærlighed kan være. HC Andersens budskab er, at lige meget hvor stor og smart man er overfor en anden, så vil det hele vende tilbage til en, som det skete for Bolden. Man skal være den, man er, og man skal elske og acceptere andre, som de er, for alle bliver ældre på et tidspunkt, også den der føler sig mere berømt end andre.


Der er nok mange steder, som jeg har overset. Generelt kan stilen godt trænge til endnu en gennemlæsning af dig selv, igen både af hensyn til analysen og sproget.
Jeg kender desværre ikke "Kjærestefolkene" særlig godt, så jeg kan ikke være så behjælpelig inden for en omskrivning, da jeg jo helst ikke skulle ændre nogle af pointerne til det forkerte.
Du skal desuden lige finde ud af om Toppen og Bolden skal være med stort eller ej. Det er lidt rodet, og jeg vidste ikke, hvad du ville, så jeg har ikke rettet det.

Svar #11
23. januar 2008 af mellis_88 (Slettet)

okay så sigeer jeg tak for hjælpen:)

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. januar 2008 af ilubabs (Slettet)

:)

Skriv et svar til: haster dansk stil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.