Matematik
absolut og relativtilvækst
24. januar 2008 af
mm :) (Slettet)
Den samlede antal ynglende par af strandskade i Danmark vurderes at være mellem 7000 og 8000 i perioden 1993-1996. Det er en stigning på 25-50 % i forhold til tidligere. Hvad kan vi heraf finde ud af om det absolutte antal ynglende par af strandskade i Danmark?
Svar #1
25. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
I min bog står der i forhold til 20 år tidligere :) og 20-50%, men ok.
Tallene 20% og 50% skal svare til hhv. 7000 og 8000 ud fra formlen:
relativ tilvækst = (slutværdi-startværdi)/startværdi
hvor altså opgaven altså fortæller, at slutværdien ligger mellem 7000 og 8000. Det er med andre ord antallet af strandskadepar for 20 år siden, der er startværdi i denne sammenhæng. Lad os kalde denne for x og løse ligningerne:
20% = (7000-x)/x
og
50% = (8000-x)/x
Det giver løsningerne x=5833,3333... og x=5333,3333... så antallet af strandskadepar var et sted mellem disse to tal 20 år tidligere. Derfor vil den absolutte tilvækst ligge mellem:
abs1 = 7000-x
abs2 = 8000-x
hvor x er et tal mellem de to udregnede værdier - brug f.eks. x=5580 som er en afrundet værdi af gennemsnittet af de to. De to resultater, abs1 og abs2 fortæller dig, hvor meget antallet af strandskadepar ca. er steget. Disse kaldes absolutte tilvækster.
Tallene 20% og 50% skal svare til hhv. 7000 og 8000 ud fra formlen:
relativ tilvækst = (slutværdi-startværdi)/startværdi
hvor altså opgaven altså fortæller, at slutværdien ligger mellem 7000 og 8000. Det er med andre ord antallet af strandskadepar for 20 år siden, der er startværdi i denne sammenhæng. Lad os kalde denne for x og løse ligningerne:
20% = (7000-x)/x
og
50% = (8000-x)/x
Det giver løsningerne x=5833,3333... og x=5333,3333... så antallet af strandskadepar var et sted mellem disse to tal 20 år tidligere. Derfor vil den absolutte tilvækst ligge mellem:
abs1 = 7000-x
abs2 = 8000-x
hvor x er et tal mellem de to udregnede værdier - brug f.eks. x=5580 som er en afrundet værdi af gennemsnittet af de to. De to resultater, abs1 og abs2 fortæller dig, hvor meget antallet af strandskadepar ca. er steget. Disse kaldes absolutte tilvækster.
Skriv et svar til: absolut og relativtilvækst
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
