Fysik
Varmefylde og faseovergange
27. januar 2008 af
Contradel (Slettet)
Hej! Har en opgave som jeg ikke lige kan komme videre med.
Jeg skal lave en suppe. Bruger en gryde fra skabet på 20°. Som består af 0,65 kg aluminium.
Har lavet denne udregning:
"Aluminiums massefylde er 900 Joule for 1kg opvarmes 1°. Men da der kun er tale om 0,65 kg. Bliver det (900/100)*65 =
585 Joule for 0,65 kg aluminium. At stige 1°. "
Jeg putter 1 kg frossen suppe på -18 grader i gryden, og får at vide suppes varmefylde opfører sig som vand.
Suppen skal opvarmes til 0° og da til 100°.
Nu skal jeg beregne hvor meget energi der skal bruges.
Nu vil det jo være nemt at bare sige
E = c*m*?t
E = 4186 Joule/(1kg*1°)*1kg*118
Men hvordan er det nu det foregår med faseovergange? Og hvad med gryden? :(
Jeg skal lave en suppe. Bruger en gryde fra skabet på 20°. Som består af 0,65 kg aluminium.
Har lavet denne udregning:
"Aluminiums massefylde er 900 Joule for 1kg opvarmes 1°. Men da der kun er tale om 0,65 kg. Bliver det (900/100)*65 =
585 Joule for 0,65 kg aluminium. At stige 1°. "
Jeg putter 1 kg frossen suppe på -18 grader i gryden, og får at vide suppes varmefylde opfører sig som vand.
Suppen skal opvarmes til 0° og da til 100°.
Nu skal jeg beregne hvor meget energi der skal bruges.
Nu vil det jo være nemt at bare sige
E = c*m*?t
E = 4186 Joule/(1kg*1°)*1kg*118
Men hvordan er det nu det foregår med faseovergange? Og hvad med gryden? :(
Svar #1
27. januar 2008 af Contradel (Slettet)
Ingen der kan hjælpe?
Altså jeg ved smeltevarmen på vand er 334,4 kJ/kg. Men skal jeg så bruge E = c*m*(delta tid) op til grad 0, og så bruger den 334,4 kiloJoule for at blive flydende, og så igen bruge E = c*m*(delta tid) op til de 100°.
Åh :(
Altså jeg ved smeltevarmen på vand er 334,4 kJ/kg. Men skal jeg så bruge E = c*m*(delta tid) op til grad 0, og så bruger den 334,4 kiloJoule for at blive flydende, og så igen bruge E = c*m*(delta tid) op til de 100°.
Åh :(
Svar #2
27. januar 2008 af bboblzs (Slettet)
Først udregn den energi der skal til at varme suppen fra -18 til 0 grader celsius
adder den energi der skal bruges til at smelte suppen. (Vands specifikke smeltevarme)
adder den energi der skal til for at varme suppen fra 0 op til 20 grader celsius
adder den energi der skal til for at varme suppen og GRYDEN fra 20 grader til 100 grader celsius.( Kan gøres ved først at udregne for suppen og dernæst for gryden).
adder den energi der skal bruges til at smelte suppen. (Vands specifikke smeltevarme)
adder den energi der skal til for at varme suppen fra 0 op til 20 grader celsius
adder den energi der skal til for at varme suppen og GRYDEN fra 20 grader til 100 grader celsius.( Kan gøres ved først at udregne for suppen og dernæst for gryden).
Svar #3
30. januar 2008 af Contradel (Slettet)
2#
Nu er rapporten afleveret, men det var også sådan jeg havde fundet frem til. Tak skal du have :)
Nu er rapporten afleveret, men det var også sådan jeg havde fundet frem til. Tak skal du have :)
Skriv et svar til: Varmefylde og faseovergange
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
