Fysik
Hjælp til fysikopgave
27. januar 2008 af
Stuart-abc (Slettet)
Følgende opgave volder mig nogle problemer:
________________________________________________________
En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137. Cs-137 er beta(-)-aktivt. Herved dannes Ba-137 i en exciteret tiltand som vi betegner som Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
Opskriv et reaktionsskema
Hvor stor er beta(-)-aktiviteten fra denne kilde?
Ba-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelse af y-stråling:
137/56 Ba* pil 137/56 Ba + y t½ = 156 s
I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137.
Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.
______________________________________________________
Der er især den andet og den tredje opgave der volder mig probæemer. Så det kunne være dejligt med nogle hints
På forhånd tak
________________________________________________________
En radioaktiv kilde indeholder 1,0 mg Cs-137. Cs-137 er beta(-)-aktivt. Herved dannes Ba-137 i en exciteret tiltand som vi betegner som Ba*-137. Halveringstiden for Cs-137 er 30 år.
Opskriv et reaktionsskema
Hvor stor er beta(-)-aktiviteten fra denne kilde?
Ba-137 henfalder til grundtilstanden under udsendelse af y-stråling:
137/56 Ba* pil 137/56 Ba + y t½ = 156 s
I kilden vil der indstille sig en ligevægt mellem dannelse og henfald af Ba*-137.
Bestem antallet af Ba*-kerner i kilden.
______________________________________________________
Der er især den andet og den tredje opgave der volder mig probæemer. Så det kunne være dejligt med nogle hints
På forhånd tak
Svar #2
27. januar 2008 af bboblzs (Slettet)
Aktiviteten kan bestemmes ved A=k*N hvor N er antallet af kerner og k =ln2/t½
k er i enheden s^-1
derved findes aktiviteten i Bq
Nu er toeren ikke så svær
du ved at der dannes og henfalder lige mange Ba* kerner pga ligevægt.
Forudsat at alt Cs henflader til Ba* dannes der svaret for spg 2 antal Ba*-kerner per sekund
altså må henfaldet (ABa*) af Ba* kerner være svaret for spg 2.
ABa*=kBa* gange NBa*
Håber det giver mening.
k er i enheden s^-1
derved findes aktiviteten i Bq
Nu er toeren ikke så svær
du ved at der dannes og henfalder lige mange Ba* kerner pga ligevægt.
Forudsat at alt Cs henflader til Ba* dannes der svaret for spg 2 antal Ba*-kerner per sekund
altså må henfaldet (ABa*) af Ba* kerner være svaret for spg 2.
ABa*=kBa* gange NBa*
Håber det giver mening.
Skriv et svar til: Hjælp til fysikopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
