Matematik

differentialligninger

28. januar 2008 af Nineb (Slettet)
nogen der kan hjælpe mig videre med denne her opg:

bestem til differentialligningen
dy/dx-3y=e^x den løsning, hvis graf i punktet P(1.f(1)) har en tangent der er parallel linien med ligningen y=x-5

jeg har følgende:
dy/dx=e^x+3y
f(x) er en løsning og indeholder c, f´(x) indeholder c, f´(1)=1 find c

hvordan gøres dette?

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2008 af Maribal (Slettet)

-du kan starte med at isolere y i din differentialligningen
-du ved at y' er 1 og x er 1 (p(1,f(1))
-nu kan du finde y som er f(1), ved at indsætte 1 i y'(dy/dx)og 1 i stedet for x)

Bruger I et program der hedder DERIVE. ??

Svar #2
28. januar 2008 af Nineb (Slettet)

okay, prøver.

Nej har kun den alm grafregner (TI-89)

så skal isolere y i dy/dx=e^x+3y ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2008 af Maribal (Slettet)

Nårh okay :s ..
fordi så ved jeg ikke hvordan du skal videre hvis du skal lave det i hånden.
ja du skal isolere y i dy/dx=e^x+3y

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2008 af Maribal (Slettet)

Jeg tror faktisk at det er umuligt og løse resten ved håndkraft.

Svar #5
28. januar 2008 af Nineb (Slettet)

har du ik en grafregner?

hvis du har, så prøv med den.

jeg får bare et underligt regneudtryk når jeg isolere y

får y= -(dx*e^^x-dy)/3*dx

men ved ik rigtigt, hvordan jeg sårn kommer videre

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2008 af Maribal (Slettet)

altså når jeg isolerer y får jeg
y= (e^x-y')/(-3) , du må gerne skrive y' i stedet for dx/dy

når jeg sætter tal ind får jeg

y= (e^1-1)/(-3) = -0.573 eller ((ê-1)/-3)

f(1)= -0.573

Jeg har aldrig brugt lommeregner til at løse sådan nogle differentialligninger så jeg ved ikke hvordan jeg skal gøre det, :s .

Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.