Matematik

f(x)=x³-121x

26. februar 2003 af miol92 (Slettet)
Hej, jeg har fået stillet en opgave, med funktionen: f(x)=x³-121x, hvor jeg skal finde løsningerne til ligningen: f(x) = -234...

NB. Det er nok ikke meningen at man skal ud i 3. gradsligninger, da jeg ikke har lært om det endnu.

På forhånd tak
Michael Olesen

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. februar 2003 af Jean

x^3 - 121x = x ( x^2 - 121)

og så kan du løse to ligninger.

Svar #2
26. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Jamen nu skal jeg jo finde løsningen hvor funktionen er -234...
Altså ville ligningen være noget med:
f(x) = x³ - 121x
<=> -234 = x³ - 121x
<=> 0 = x³ - 121x + 234
hvilket jeg ikke lige kan se, skulle kunne løses som 0 = x(x² - 121) + 234 eller noget ligninde...

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. februar 2003 af 404error (Slettet)

Næh, det får du ikke noget ud af. Jeg tror, Jean tænker på nulreglen, men den går jo ikke her. Derimod kan du let verificere, at x=2 er løsning, da

2^3-121*2=-234,

brug da polynomiers division m. x-2 og løs slutteligt at andengradsligningen, du får herved.

Svar #4
26. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Jamen nu skal jeg jo finde løsningen hvor funktionen er -234...
Altså ville ligningen være noget med:
f(x) = x³ - 121x
<=> -234 = x³ - 121x
<=> 0 = x³ - 121x + 234
hvilket jeg ikke lige kan se, skulle kunne løses som 0 = x(x² - 121) + 234 eller noget ligninde...

Svar #5
26. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Jamen nu skal jeg jo finde løsningen hvor funktionen er -234...
Altså ville ligningen være noget med:
f(x) = x³ - 121x
<=> -234 = x³ - 121x
<=> 0 = x³ - 121x + 234
hvilket jeg ikke lige kan se, skulle kunne løses som 0 = x(x² - 121) + 234 eller noget ligninde...

Svar #6
26. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Hmm, noget siger mig, at der er gået noget galt her...

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. februar 2003 af SP anonym (Slettet)

Hmm, noget siger mig, at der er gået noget galt her...

Svar #8
26. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Ahh, det er min reloading der driller - sorry...

Nå, men jeg har altså heller ikke lært noget om polynomiers division, så det skulle man ikke behøve for at løse den.

Men da jeg på grafen over funktionen kan se, at der helt sikkert er 3 løsninger, må det vel have noget med en 3. gradsligning at gøre - eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. februar 2003 af Shantri (Slettet)

ja der er 3 løsninger.....hvor som beskrevet længere oppe er x=2 den ene, den 2. er x=9,8627805 og den 3. må du selv finde

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. februar 2003 af Jean

Hov havde vist lige overset 234.

Svar #11
27. februar 2003 af miol92 (Slettet)

jamen problemet er jo lige netop, at jeg ikke ved hvordan jeg skal finde dem...

Brugbart svar (0)

Svar #12
28. februar 2003 af 404error (Slettet)

Hvis du ikke kender til polynomiers division, eller for den sags skyld løsningsformlen for tredjegradsligninger, så er det problematisk - ligningen kan ikke løses på nogen "lettere" måde (polynomiers division er nu heller ikke vanskeligt - prøv evt. at læse lidt frem).

Tror du ikke, det er meningen, du skal bruge din lommeregner til at bestemme løsningen? Det er altid tilladt, medmindre der ønskes eksakt angivelse af rødder.

Svar #13
28. februar 2003 af miol92 (Slettet)

Jeg har nu fundet ud af, at jeg faktisk bare skal aflæse løsningerne på grafen... Men derfor kan jeg jo godt prøve at finde ud af det med polynomoers division alligevel ;) Er der ikke nogen der er venlig lige at skrive fremgangsmåden ??

På forhånd tak :)

Skriv et svar til: f(x)=x³-121x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.