Fysik

Elektronvolt

19. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)
"En elektronvolt (Symbol eV) er mængden af kinetisk energi en fri elektron vinder ved at blive accelereret gennem en elektrostatisk potentialforskel på 1 volt." Kan man sige, at det samme gælder for protoner og f.eks. Na(23)+ ioner?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2004 af Lurch (Slettet)

Det vil jeg ikke tro, for en proton eller en ion har jo meget større masse end en elektron, og vil efter min logik ikke opnå samme kinetiske energi som en elektron

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2004 af Peden (Slettet)

Jeg må bakke dig op der.

Husk at eV opgives i joule, og er som du skriver kinetisk energi og ikke en spænding i sig selv.

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2004 af Peden (Slettet)

Hov, altså jeg bakker Lurch op :)

Svar #4
19. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

En proton sendes ind i et homogent magnetfelt. Jeg kender E_kin og B. Kan det bruges til at finde den magnetiske kraft, som påvirker protonen? Jeg kan ikke rigtig finde nogle formler, hvor magnetisk kraft indgår, uden man skal bruge hastigheden også.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. august 2004 af Lurch (Slettet)

hvis du kender Ekin kan du da også regne hastigheden ud?
E(kin)=(1/2)*m*v^2 gælder jo stadig

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. august 2004 af Lurch (Slettet)

Du kan regne kraften vha
F=q*v*B

hvor du så finder v ved hjælp af E(kin)

Svar #7
20. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Mange tak!

Kan jeg bruge alle reglerne for ledningselektroner i magnetfelter på andre ladede partikler også?

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. august 2004 af riquelme (Slettet)

Jeg vil nu påstå at en proton, en Na+-ion eller enhver anden partikel med en ladning svarende til elektronens modtager samme energi over en potentialforskel på 1 V.

1 V betyder jo 1 J/C - dvs. 1 Joule pr. ladning. M.a.o. er det ladningens størrelse der er afgørende - ikke massen. Forskellen er at elektronen opnår en større hastighed end de andre partikler.

Brugbart svar (0)

Svar #9
20. august 2004 af Lurch (Slettet)

Nu konsulterede jeg lige min gamle fysikbog, og #8 har vist ret. Kinetisk er energi over et spændingsfald er angivet ved,
E=U*q=(1/2)*m*v^2

Så som #8 siger, får protronen/ionen samme mængde energi, men ikke samme hastighed!

Det burde dog ikke have indflydelse på dine beregninger, da du skulle finde v

Svar #10
20. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Mange tak! Det hjalp mig til at forstå meningen med opgaven.

Jeg er løbet ind i et problem med en enhed: T*C*sqrt(J/kg) skulle jeg have ud i J (joule). T=tesla, C=coloumb. Kan det give mening på en eller anden måde?

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. august 2004 af Lurch (Slettet)

prøv at skrive din beregning

Svar #12
20. august 2004 af michael.padowan.dk (Slettet)

Hov, jeg havde skrevet forkert. Det skulle blive Newton. Jeg fik det til at lykkes:

T*C*sqrt(J/kg) =
N/(A*m) * A*s * sqrt((N*m)/kg) =
(N/m)*s * sqrt(m^2/s^2) =
N/m * s * m/s =
N

Skriv et svar til: Elektronvolt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.