Fysik

Aktiviet?

07. februar 2008 af clever-girl (Slettet)
Jeg forstår den ikke.

En siliciumprøve bestråles med neutroner. Ved bestrålingens ophør er aktivitet fra prøvet 427GBq
Siliciumprøven kan først frigives til videre bearbejdning, når aktiviteten er faldet til 10,0kBq

Hvor lang tid varer det , før prøven kan frigives?

Jeg forstår ikke- er det henfaldsformel?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. februar 2008 af mathon

halveringstiden er på ca. 15 minutter (Google)

A = Ao*a^t og a = (1/2)^(1/T½) = (1/2)^(1/15) = 0.954842, hvoraf

(10 kBq) = (427000 kBq)*0.954842^t

10/427000 = 0.954842^t

ln(10/427000) = ln(0.954842)*t

t = ln(1/42700)/ln(0.954842)



Svar #2
07. februar 2008 af clever-girl (Slettet)

jam det er en opg uden tilladt at bruge internet.
hvad gør jeg så?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. februar 2008 af mathon

du har ikke opgivet alle nødvendige oplysninger!!!

Svar #4
07. februar 2008 af clever-girl (Slettet)

Ok,

her får du hele opgaven så!

Halvledermaterialer som SI og Ge har stor betydning inden for elektronikken, fordi man kan kontrollere deres elektriske egenskaber gennem tilsæbning af små mængder fremmedatomer som for eksempel fosfor. Dette kan eksempelvis foregå ved at bestråle en krystal af rent silicum med neutroner

naturligt forekommende SI består af de stabile nuklider 28SI, 29Si, og 30Si. Ved bestråling med neutroner omdannes nogle af 30Si-kernene til 31Si. Nuklidet 31Si er radioaktivt

a) opstil reakt.skema

det har jeg gjort
også kommer

En siliciumprøve bestråles med neutroner. Ved bestrålingens ophør er aktivitet fra prøvet 427GBq
Siliciumprøven kan først frigives til videre bearbejdning, når aktiviteten er faldet til 10,0kBq

Hvor lang tid varer det , før prøven kan frigives?

Jeg forstår ikke- er det henfaldsformel?

Svar #5
07. februar 2008 af clever-girl (Slettet)

mon ikke man kan finde d i databogen?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. februar 2008 af mathon

...der er tale om den overskydende neutronforekomst, som henfalder over tid...

Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2018 af farvel2468 (Slettet)

Fandt du nogensinde ud af det, fordi sidder med samme opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. februar 2021 af MVDP

Jeg sidder med samme problem...

#mathon hvad er det du har gjort?


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. februar 2021 af mathon

Korrektion af forkert halveringstid:
i #1:

                                                            \small \begin{array}{lllll} ^{31}Si\qquad T_{\frac{1}{2}}=2.62\;h\\\\ A(t)=A_0\cdot 0.767544^t\\\\ 10.0\cdot 10^3\;Bq=\left (427\cdot 10^9\;Bq \right )\cdot 0.767544^t\\\\ 0.767544^t=\frac{10.0\cdot 10^3}{427\cdot 10^9}=2.34192\cdot 10^{-8}\\\\ \ln(0.767544)\cdot t=\ln\left(2.34192\cdot 10^{-8}\right)\\\\ t=\frac{\ln\left(2.34192\cdot 10^{-8}\right)}{\ln(0.767544)}=66.4\;\;(h) \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. februar 2021 af mathon

detalje:
                 \small \left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{T_{\frac{1}{2}}}}=\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{2.62}}=0.767544


Skriv et svar til: Aktiviet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.