Fysik

Fysik, gasser.

20. august 2004 af P3X-018 (Slettet)
Hej
jeg har en opgaver som jeg har en smule problemer med. Opgaven lyder:

En beholder på 3 L forbindes med en beholder på 2 L ved et kort og tyndt rør. Trykket er ved 273 K netop 1 atm. Herefter opvarmes den stor beholder til 373 K, mens den lille fastholdes på de 273 K.
a) Beregn det samlede antal mol gasmolekyler i de to beholdere til sammen.
b) Hvad er sammenhængen mellem de to molantal n1 og n2 i de to beholder?
c) Beregn trykket i beholderne efter opvarmningen af den stor beholder.

Opgaver a og b har jeg lavet, men jeg ikke helt hvordan jeg løse c'eren. Ved den energitilførsel vil trykket i den stor være 1,37 atm, men hvordan fordeles trykket så i hele beholderen, når der er 1 atm i den lille?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2004 af Lurch (Slettet)

Hmmm, Daltons lov siger, at P=P1+P2.
Det samlede tryk i en gasblanding er lig summen af de enkelt gassers partialtryk.

Svar #2
20. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Så simpelt er det ikke her.. Det er jo kun den ene der opvarmes og den nye tryk i den store beholder bliver 1,37 atm (beregnet). altså er trykforskellen på 0,37 atm. Og i den anden er der et tryk på 1 atm. Man kan ikke bar sige 1,37 atm + 1 atm = 2,37. Det er nemlig forkert. Det har jeg nemlig også overvejet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2004 af Lurch (Slettet)

tjaaa, da beholderene stadig er forbundet når den store opvarmes, må der vel dannes en ligevægt? højtryk--->lavtryk

jeg har ingen anelse om hvordan ligevægten indstilles.
ved ikke om gennemsnitte kan bruges

(2L*1atm + 3L*1,37atm)/5L=1,22atm

Svar #4
21. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

hmm... Det er jo den mes logiske metode, men det lyder ikke helt rigtig/forkert...

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2004 af Lurch (Slettet)

Du må da gerne lige poste svaret når du kender det.

Svar #6
21. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Det skal jeg nok. Da jeg spurgt læren om opgaven i skolen, kunne hun ikke svar på det. hun sagde hun ville se nærmmer på det i weekenden, så jeg får svar på mandag.

Svar #7
23. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Hej igen
Når man opvarmer den ene beholder, så vil trykket forårsage, at nogle af gasmolekylerne vil bevæge sig til den lille beholder. Derfor bliver man nødtil at opstille nogen nye ligninger:

p*V1 = n3*R*T1
p*V2 = n4*R*T2
n = n3 + n4

Her har vi så tre ligninger med 3 ubekendte n3, n4 og p. Jeg har løst ligningerne og har fået beregnet trykket til 1,19 atm.

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. august 2004 af Lurch (Slettet)

Ja, det ser jo rigtig ud. Så lærete man sgu også noget i dag:)
Jeg får også 1,19atm

Skriv et svar til: Fysik, gasser.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.