Matematik

vektorregning.

10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)
hej,
hvordan griber man denne opgave an?

I et koordinatsystem er en cirkel bestemt ved, at den har centrum i punktet C82,1) og at punktet P(5,-3) ligger på cirklen. Endvidere er der givet en linje l med parameterfremstillingen
(x,y) = (9,0) + t(-8,-6)

1) undersøg om l er en tangent til cirklen i punktet P.

2) lad Q betegne et vilkårligt punkt på linjen l.
Bestem de 2 værdier af t, der gør, at arealet af
trekant CPQ bliver 2572 = 12,5.


Jeg har et spørgsmål til 1). er det så noget med at man skal finde normalvektoren, altså tage tværvektoren af retningsvektoren og så opstille cirklens ligning ?
jeg er helt lost på dette punkt.

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2008 af Duffy

1) For parameterværdien t=½
er (x,y)=(5,-3) , dvs linien l går gennem punktet P.

For en løsning til problemet skal du finde liniens ligning vha normalvektoren og et fast punkt på linien , fx (9,0).

Brug herefter sætningen om afstand fra punkt til linie til at vise at denne afstand netop er lig med cirklens radius som er 5.

At cirklens radius er 5 finde vha afstandsformlen ...

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2008 af Duffy

At cirklens radius er 5 findeS vha afstandsformlen ...

Svar #3
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

parameterværdien t=1/2 ?
hvordan finder jeg liniens ligning vha. normalvektoren?
er normalvektoren ikke (-6;8) ?

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2008 af Duffy

Tjoh, normalvektoren er (6,-8), men den er parallel med den du nævner.

Svar #5
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

normalvektor (-6,8)
-6(x-9) + 8(y-0)

bliver linien ligning så ikke:

-6x + 8y - 56 = 0 ?


Svar #6
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

hov der skal stå 54 i stedet for 56

Svar #7
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)


er det så ikke sådan jeg skal gøre?

dist(P,l) = |6*9+8*0-54| / kvdrt(6^2+8^2 = 0,8

denne afstand er jo ikke lig med cirklens radius 5?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. februar 2008 af Duffy

Joh,

-6x + 8y - 54 = 0

kan bruges.

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. februar 2008 af Duffy

#7:

Du skal ikke sætte (9,0) ind. Dette punkt ligger ikke på cirkelperiferien.

Brug (2,1) cirklens centrum.

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. februar 2008 af mathon

hvis du eliminerer t
i
l: (x,y) = (9,0) + t(-8,-6)
fås
3x-4y-27=0


dist[l,C(2,1)] = |3*2-4*1-27|/sqrt[3^2+(-4)^2]

er denne afstand lig med radius 5?

Svar #11
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

okay.. altså:

dist(P,l) = |-6*2+8*1-54|/kvdrt(6^2+8^2) = -5,8

ser det mere rigtigt ud?

Svar #12
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

#10: jo det er det. Eller det giver -5. men jeg forstår så bare ikke hvordan du får 3x-4y-27=0 ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
10. februar 2008 af Duffy

3x-4y-27=0

opstår hvis du ganger med -½ på begge sider af lighedstegnet i

-6x + 8y - 54 = 0

Brugbart svar (0)

Svar #14
10. februar 2008 af Duffy

#12: Det giver ikke -5.

Læg mærke til de numeriske tegn |·|

Svar #15
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

Okay ja.. så giver det +5. Men nu forstår jeg så ikke hvor -1/2 kommer fra? det du skrev tidligere med at parameterværdien t=½.


Brugbart svar (0)

Svar #16
10. februar 2008 af mathon

3x-4y-27=0 <=>
y = 0,75x-6,75

A = (1/2)*|CP|*|PQ| = 12,5

(1/2)*5*|PQ| = 12,5

|PQ| = 5

sqrt[(x-5)^2+(y-(-3))^2] = 5, hvoraf ved substitutionen y = 0,75x-6,75
fås

sqrt[(x-5)^2+(0,75x-6,75-(-3))^2] = 5, hvoraf

sqrt[1,5625(x-5)^2] = 5

1,25*|x-5| = 5

|x-5| = 5/1,25 = 4

x-5 = +-4

x1 = 5+4 = 9, hvoraf y1 = 0,75*9-6,75 = 0
x2 = 5-4 = 1, hvoraf y2 = 0,75*1-6,75 = -6

de søgte punkter er
Q1(9,0) og Q2(1,-6)



Svar #17
10. februar 2008 af sophie_lg (Slettet)

ja okay.. mange tak. er det b) ?

Brugbart svar (0)

Svar #18
10. februar 2008 af mathon

for lige at opsummere:

linjen l er udtrykt på
3 former:

1) l: (x,y) = (9,0) + t(-8,-6)

2) l: 3x-4y-27=0

3) l: y = 0,75x-6,75


Brugbart svar (0)

Svar #19
10. februar 2008 af mathon

#17
du kalder det selv
2)

Brugbart svar (0)

Svar #20
10. februar 2008 af Duffy

Jeg ved ikke hvorfor mathon vælger at give dig den ligning for linien.
Men

-6x + 8y - 54 = 0

6x - 8y + 54 = 0

3x-4y-27=0

er alle udtryk for den samme linie.

Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.