Fysik

det haster (solsystem)

12. februar 2008 af zahra18 (Slettet)
hejsa

jeg har lavet en projekt om vores 9 planitet i solsystemet..... men jeg skal skrive tyndekraften i forhold til hver planet... er der nogen der har noter eller ved hvordan jeg skal skrive tyndekaften i min projekt...
tak skal i have

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Hvilket niveau er du på? folkeskole? gymnasium?
Siger Gravitationsloven dig noget?

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2008 af Riemann

#0
I øvrigt er der også kun 8 planeter i solsystemet.

I afsnittet om Pluto kan du skrive en bemærkning om at Pluto ikke længere er en planet.

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2008 af josemaria (Slettet)

.. Men en dværg-planet.

Svar #4
13. februar 2008 af zahra18 (Slettet)

jeg er går i 10kl. men jeg ved godt at pluto er en dværg-planet,

men jeg har brug for hjælp til tyndekraften mellem planeterne,.

tak!!!!!!!1

Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2008 af Riemann

tyngdeaccelearionen er givet ved

g=GM/r^2

hvor G er gravitationskonstanten, M er massen af planeten og r er planetens radius.

De er udregnet her (jeg går ud fra at de er regnet rigtigt ud, men jeg tør ikke garantere det):

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/solar/soldata2.html#c1

Se efter "surface gravity".

Svar #6
14. februar 2008 af zahra18 (Slettet)

1000 tak for hjælpen...

men kan du giver mig nogle eksempler
hvordan jeg skal regne det ud med fx. mars.

og hvordan jeg skal forklare det med ord....

på forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2008 af Riemann

#6
ja. På denne side kan man finde Mars' radius og masse:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mars


Massen er:
M=6.4185×10^(23) kg

Radius er (jeg har brugt "equatorial radius" - dvs radius ved ækvator.):

r=3396.2 km = 3396200 m

(husk at omregn til meter...)

Gravitionskonstanten er

6.67*10^(-11) N*m^2/kg^2

Ved at indsætte i formlen for tyngdeaccelerationen fås:


g=GM/r^2 = 6.67*10^(-11) N*m^2/kg^2 *6.4185×10^(23) kg / (3396200 m)^2=3.71 N/kg

"N/kg" er Newton pr kilogram. Newton er enheden for en kraft.

På overfladen af jorden er g=9.82 N/kg, så på mars er tyngdeaccelerationen ca. 38% af hvad den er på jorden.




Svar #8
15. februar 2008 af zahra18 (Slettet)

1000 tak for hjælpen
jeg skal nok prøve med de andre planeter...
tak for hjælpen indu en gang.

Skriv et svar til: det haster (solsystem)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.