Matematik

Rumgeometri-opgave

12. februar 2008 af Tossefar (Slettet)
Hej.

Jeg har en opgave, hvor jeg gerne vil være lidt mere sikker i mine svar - så håber en venlig sjæl kan hjælpe.

Planen ? har ligningen x+2y-z=2

1) Ligger punktet A (1,1,1) i planen?

Har sat ind i ligningen således: 1+2*1-1=2 --> 2=2 --> Det gør den altså.

2) Er Vektor(a)=(-2,-4,2) paralel, vinkelret eller ingen af delene på planen?

Vinkelret: Vektor(a) = k*normalvektoren. (-2,-4,2)=k*(1,2,-1) --> k=-2 --> Altså er den vinkelret.

3) Er linjen l paralel, vinkelret eller ingen af delene på planen, når den har parameterfremstillingen:

(x,y,z)=(1,2,-4)+t*(2,1,0)?

Vinkelret: (1,2,-4)=k*(1,2,-1) - passer ikke

Paralel: (1,2,-4)=k*(4,3,8) - passer ikke

Altså er den ingen af delene. I denne er jeg hovedsageligt i tvivl om hvad man skal bruge parameterfremstillingen til. Kan man ikke bare bruge værdien t=0? Derudover vil jeg gerne have bekræftet at (4,3,8) er et punkt i planen..!?

Håber der er nogle der kan hjælpe eller bare bekræfte om min metode er i orden.




Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2008 af peter lind

Hvor får du de (4,3,8) fra?
Hvis linien er paralel med planen er liniens retningsvektor vinkelret på normalvektoren til planen.

Svar #2
12. februar 2008 af Tossefar (Slettet)

Det er umiddelbart bare et tilfældigt punkt der passer ind i planen. Valgte bare nogle tilfældige værdier for x og y og isolerede z, hvorved det burde passe.

Og hvordan beregner jeg om retningsvektor er vinkelret på normalvektoren? hvor ser jeg retningsvektoren i opgaven?

Hvad med resten af opgaverne? Ser de nogenlunde fornuftige ud?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. februar 2008 af mathon

bestem vinklen mellem l's retningsvektor r = [2,1,0] og planens normalvektor = [1,2,-1]

ud fra

v = cos^-1[n*r]/(|n|*|r|)], hvor n*r er prik-produktet

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2008 af mathon

...ellers ser resten fint ud...

Svar #5
12. februar 2008 af Tossefar (Slettet)

Tak for det.

Svar #6
22. februar 2008 af Tossefar (Slettet)

Jeg får vinklen mellem retningsvektoren og normalvektoren til 43,09 grader. Dette forstår jeg således, at den er ingen af delene. Var den paralel på planen, skulle den have været 90 grader, mens en vinkel ikke kunne være bestemt mellem disse, hvis linjen var vinkelret på planen. Er dette korrekt?

Skriv et svar til: Rumgeometri-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.