Matematik

bestem a og b af en model??

17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)
hey.

jeg siger bare??? what

hvordan bestemmer man a og b udfra en tabelmodel og laver en forskrift osv????¨

eks.

Hvert år opgøres de danske bankers samlede nettogebyrindtægt for 1. halvår, her kaldet
DHN. Tabellen viser DHN for hvert af årene i perioden 2002-2006.

Tabellen:

Årstal 2002 2003 2004 2005 2006
DHN (mia. kr.) 6,697 7,160 8,137 8,408 10,538'

I en model antages det, at DHN (mia. kr.) som funktion af tiden x (antal år efter 2002) med
god tilnærmelse kan beskrives ved en eksponentiel udvikling f.
a) Benyt tabellens data til at bestemme en forskrift for f.
b) Benyt modellen til at bestemme DHN for 2007 og til at bestemme
fordoblingskonstanten for DHN.





et andet eksEMPEL ER DENNE!

I en model kan sammenhængen med god tilnærmelse beskrives
med forskriften
hvor a og b er konstanter.
Benyt tabellens data til at bestemme konstanterne a og b.

så er der en tabel med tal...ligner sådan her

t(sek) 0 30 60 90 120 150 180
h 17,0 14,9 osv

hvordan gør man her????


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. februar 2008 af dnadan (Slettet)

regression på lommeregneren, den først er expreg, den anden er ukendt, thi du ingen funktion har skrevet.

Svar #2
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

nej i den anden skal man bestemme a og b udfra tabellens oplysninger. det er simpelthen det jeg ikke forstår. Hvordan kan man det????

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. februar 2008 af dnadan (Slettet)

'I en model kan sammenhængen med god tilnærmelse beskrives
med forskriften
hvor a og b er konstanter. '
Her mangler du at skrive forskriften.

Svar #4
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

jamen i dne første eksamen, hvordan bestemmer man fordoblingskonstanten ????gør man også det på lommeregneres?man skal jo ha a for at bestemme fordoblingskonstanten?

Svar #5
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

til dnadan...i opgaven står der ingen forskrift.

:-)

det er jo den jeg skal regne ud. hvordan regner man den ud fra tabellens oplysninger. jeg skal jo ha a og b for at få en forskrift ik?

Svar #6
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

det er de opgaven lyder på...at bestemme a og b, men jegved ikke hvordAN MAN gør det ud fra tabellens oplysninger.

hvike tal skal bruges osv...?

Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2008 af dnadan (Slettet)

Jo, der gør, ellers havde der ikke stået følgende:
'I en model kan sammenhængen med god tilnærmelse beskrives
med forskriften (her mangler der forskriften)
hvor a og b er konstanter. '
Så ta' et rigtig godt kig på opgaven igen.

Men forskriften findes ved regression, om det er lineær, potensiel eller eksponentiel osv. afhænger af forskriften.

Svar #8
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)



ja det er rigtigt. her er opgaven med funktionen h(t) = b · a^t


I en model kan sammenhængen med god tilnærmelse beskrives
med forskriften
hvor a og b er konstanter.
Benyt tabellens data til at bestemme konstanterne a og b.

så er der en tabel med tal...ligner sådan her

t(sek) 0 30 60 90 120 150 180
h 17,0 14,9 osv

hvordan gør man her????




Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2008 af dnadan (Slettet)

igen.
regression på lommeregneren (expreg)

Svar #10
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

det gir jo ikke mening. du fortæller bare at det er på lommeregneren regression. kan du ik uddybe?

gælder det begge eksempler? og hvad med fordoblingskonstanten til første opgave?


Svar #11
17. februar 2008 af Juliane2 (Slettet)

Benyt modellen til at bestemme DHN for 2007 og til at bestemme
fordoblingskonstanten for DHN.

der står for 2007...hvordan finder jeg ud af det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. februar 2008 af dnadan (Slettet)

#10
Jeg kender ikke til din lommeregner, men du skal bruge lommeregnerens regressionsprogram, som I nok har gennemgået i klassen.
(husk i øvrigt, at ved. 1 svarer år 2002 til år 0 osv)

#11
DHN(5)=...
Og halveringskonstanten for en funktion af typen f(x)=b*a^x findes ved:
t½=ln(½)/ln(a)

Brugbart svar (0)

Svar #13
17. februar 2008 af AfefahIsmail (Slettet)

Hør her.. Du gør sådan her:
Gå ind på excel og skriver dine tal ind.

Årstal 2002 2003 2004 2005 2006
DHN (mia. kr.) 6,697 7,160 8,137 8,408 10,538

Så tegner du en graf over den. og du ved den er eksponentiel.
Herefter skal du højreklikke på grafen og få excel til at vise ligningen og i den ligning er der både a og b.

Brugbart svar (0)

Svar #14
17. februar 2008 af AfefahIsmail (Slettet)

jeg får forskriften til y = 1E-92e^0,1067x

Brugbart svar (0)

Svar #15
17. februar 2008 af AfefahIsmail (Slettet)

Skriv alle tallene der hvor du har skrevet 'osv' ved h. Så finder jeg a og b for dig.

Brugbart svar (0)

Svar #16
27. februar 2012 af galina (Slettet)


Skriv et svar til: bestem a og b af en model??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.