Fysik

Omløbshastighed

20. februar 2008 af Susiiie (Slettet)
Jeg har et lille problem.. Jeg skal i min AT opgave udregne solens masse og det i sig selv er intet problem. Jeg bruger formelen

M = r * v^2/G

Men jeg kan bare ikke finde ud af hvordan man finder v som er omløbshastigheden af jorden! Jeg har efterhånden prøver næsten alle muligheder og jeg er lidt på røven nu..
Håber der er en der så let som ingenting kan fortælle mig hvad jeg gør forkert!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2008 af mathon

F = G*[M_sol*M_jord/R^2] = M_jord*(v^2/R)

G*[M_sol*M_jord/R^2] = M_jord*(v^2/R)

G*[M_sol/R] = v^2

v = sqrt[G*M_sol/R],

hvor G = 6,67259*10^(-11) m^3/(kg*s^2)
v er Jordens omløbshastighed [m/s]

Svar #2
20. februar 2008 af Susiiie (Slettet)

Jamen tak for det selvfølgelig, men jeg er nødt til at finde v på en anden måde da jeg skal finde solens masse og ikke bruge den til at finde v..
Hvordan ville du beregne omløbshastigheden uden at kende solens masse???

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Det afhænger jo af, hvad du på forhånd ved. Jordens omløbstid er jo givet, da vi jo kender den. Du kan bare observere naturen gang, og se med hvilken periode vi bevæger os om solen, sådan ca. 365 dage.
Keplers 3. lov kan måske give dig en mulighed
http://en.wikipedia.org/wiki/Kepler's_laws_of_planetary_motion
Den siger at
T^2/R^3 = konstant
Det vil sige at perioden T og afstanden til solen R, indgår i et forhold som angivet, som er konstant for alle typer legemer i kredsløb om noget. Så kender man dette forhold for en planet, så er det det samme for en hver anden planet.

Svar #4
21. februar 2008 af Susiiie (Slettet)

Den skal jeg ikke rigtig bruge til noget den formel tror jeg.. Det eneste jeg mangler er hvordan man beregner v som er jordens omløbshastighed om solen..
Jeg mener v = afstand / tid, men jeg kan ikke få solens masse til at passe hvis jeg bruger det tal jeg får i min formel.
Det er der eneste der genere mig..

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2008 af mathon

v = (2*pi*R)/T = (2*pi*R)/T = (2*pi*1,439*10^11 m)/(3,15576*10^7 s) = 28650,9 m/s = 103143 km/h = 28,6509 km/s

Skriv et svar til: Omløbshastighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.