Matematik

Vektorer

24. august 2004 af Obie (Slettet)
okay jeg har nogen få spørgsmål...
---------------------------------
Hvornår er vektorer parallelle?
---------------------------------
så er der en opgave jeg har nogen problemer med:

Om vektorerne a og b er det givet, at
x = 5a - 3b
y= 2a + 4b,
(-18) (-2)
hvor x = ( 20) og y = (34). Beregne koordinaterne til a og b.
---------------------------------
Jeg ville bli meget taknemlig hvis i gad hjælpe mig:) på forhånd tak

Svar #1
24. august 2004 af Obie (Slettet)

ups jeg mener

x=(-18 , 20 ) og y=(-2, 34)


:)

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2004 af iB (Slettet)

Vektorer er parallelle, når det(a,b)=0

Din opgave kan jeg ikke lige de hvordan skal løses...

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Du kan opstille 2 ligninger med 2 ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

ej glemt hvad jeg sagde misforstod din opgave.. Jeg kan heller ikke helt se hvad det er du spørger om.

Svar #5
24. august 2004 af Obie (Slettet)

Tak for jeres svar!

Vi har ikke lært om determinanten endnu...

hmm grunden til jeg spørg er at jeg har fået en opgave hvor der står:
----------------
undersøg, om vektorerne a og b er parallelle, når

a = (21, 33) og b= (-35,-55)
-------------------

Jeg er ikke så go til det her vektorer halløj=/

Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Det er de, det kan du undersøge ved:

(y1/x1)=(y2/x2)

Og det her tilfælde er de paralle..

Svar #7
24. august 2004 af Obie (Slettet)

hmm jeg prøver skrive den anden opgave ind igen:
------------------------------
Om vektorerne a og b er det givet, at
x = 5a - 3b
y= 2a + 4b,

hvor x = (-18, 20) og y = (-2, 34). Beregne koordinaterne til a og b.
-------------------------------

Svar #8
24. august 2004 af Obie (Slettet)

så på den her måde??:

da (y1/x1)=(y2/x2) er de to vektorer parallelle.

Brugbart svar (0)

Svar #9
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

ahh nu forstå jeg (tror jeg :P)

Du kan opstille to ligninger

(-18,20) = 5*(x1/y1)-3*(x2/y2)
(-2,34) = 2*(x1/y1)-2*(x2/y2)

Så ved du også forhåbentlig hvor man løser dem, metoden er den samme som for to ligninger med to ubekendte.

Brugbart svar (0)

Svar #10
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

ja, da hældningerne jo er ens.

Brugbart svar (0)

Svar #11
24. august 2004 af Lurch (Slettet)

#7, altså så er x og y også vektorer?
Hvis det er gældende, kan du opstille følgende,
(-18,20)=5(a1,a2)-3(b1,b2)
(-2,34)=2(a1,a2)+4(b1,b2)

Dette medfører at der gælder
-18=5a1-3b1
20=5a2-3b2

-2=2a1+4b1
34=2a2+4b2

løs disse ligningssystemer

Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2004 af Lurch (Slettet)

damn it! for sent..... :)

Svar #13
24. august 2004 af Obie (Slettet)

TUSIND TAK for hjælpen =D

Brugbart svar (0)

Svar #14
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Hmm.. det lyder lidt forvirrende, altså:

-18 = 5*x1-3*x2
-2 = 2*x1-4*x2

Hov jeg er også kommet til at skrive forkert

"(-2,34) = 2*(x1/y1)-2*(x2/y2)" der skulle står 4*(x2/y2)

Brugbart svar (0)

Svar #15
24. august 2004 af P3X-018 (Slettet)

Ahh jeg skal huske F5 ^^

Svar #16
24. august 2004 af Obie (Slettet)

Tak igen :P

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.