LaTeX

LaTeX til Mat A-eksamen på HTX

23. februar 2008 af kkjaergaard (Slettet)
Normalt bruger jeg OpenOffice.org til alle mine afleveringer, men jeg har gennem længere tid villet prøve LaTeX. Det har resulteret i, at min seneste matematikrapport er lavet med LaTeX, og at jeg har lært en masse om systemet.

Mit spørgsmål er så, hvorvidt det kan betale sig at bruge LaTeX til den obligatoriske matematikeksamen på a-niveau på HTX. Det tager længere tid at skrive formler end i OpenOffice.org (og endnu længere tid end i Word/Maple), men det er meget lettere at styre layoutet.

Nogen der har erfaring med LaTeX til eksamener på HTX eller på en anden lignende uddannelse?

Brugbart svar (2)

Svar #1
23. februar 2008 af 887 (Slettet)

Lytter lige med her i tråden, er selv interesseret i at afprøve programmet!

Brugbart svar (2)

Svar #2
23. februar 2008 af Ayo_Thomsen (Slettet)

prsonligt betragter jeg LaTeX som værende valget, når størrere opgaver skal produceres, mens mindre opgaver klares ganske let i TeXmacs... derfor kan jeg anbefale at du tager et kig på det program, hvis du altså arbejder under Linux.

Svar #3
24. februar 2008 af kkjaergaard (Slettet)

#2: Jeg arbejder kun på Linux på deltid, men jeg vil se på det. Har du erfaring med at bruge LaTeX i en eksamenssituation, hvor tiden er afgørende?

Brugbart svar (2)

Svar #4
24. februar 2008 af t00hey (Slettet)

Af erfaring vil jeg sige, at hvis der er tale om en skriftlig eksamen i matematik, bruger man for meget tid på at skrive ind på en computer - især hvis du er uheldig at rende ind i en opgave, hvor du skal tegne figurer osv... Det er meget hurtigere med papir og blyant.

Større skriftlige opgave: helt klar LaTeX!
Skriftlig eksamen: papir og blyant, så man ikke bruger for meget tid på at finpudse layout!


Brugbart svar (2)

Svar #5
24. februar 2008 af Eva D. (Slettet)

#0 Det er bare et spørgsmål om at finde den rette teksteditor, så går alt hurtigere. Hvilken bruger du nu?
Derudover skal du bruge det program, du synes fungerer bedst for dig. Mig bekendt får man ikke ordenskarakterer i gymnasiet, derfor er layoutet i princippet ligegyldigt, i hvert fald sekundært til indholdet. Hvis du arbejder hurtigere med OpenOffice, så arbejder du hurtigere med OpenOffice. Men husk at øvelse gør mester. Så snart du har fundet en rutine (og god teksteditor) er det rimelig sikkkert, at du arbejder hurtigere i LaTeX. Jeg brugte LaTeX til alle mine skriftlige eksamener i 3g, og det gik fint. Havde lært at bruge LaTeX i starten af 3g, mener jeg.

Du kan også overveje wysiwyg-LaTeX som der allerede er nævnt, enten TeXmacs eller LyX (begge gratis). Det minder mere om oowriter.

#2 Man kan sagtens bruge TeXmacs med Windows, man skal bare installere cygwin (jeg mener også man kan få et enklere system uden cygwin, hvis du vil prøve det først). Jeg har ikke selv erfaring med det, men jeg kender en, som bruger det, og han har ikke klaget.
Men man kan også bruge LyX...

Brugbart svar (2)

Svar #6
24. februar 2008 af daleif (Slettet)

Jeg vil ogsaa mene at vil man anvende LaTeX til eksamen, saa skal man have god styr paa det inden eksamen. Hvis det er en stoerre opgave man kan side hjemme og skrive paa, saa er LaTeX fint, men er det i en eksamenssituation paa skolen, saa ville jeg nok anvende papir og blyant. Men der er jo mange unge mennesker i dag som stort set ikke kan skrive laeseligt med blyant mere.

Svar #7
24. februar 2008 af kkjaergaard (Slettet)

Jeg bruger Texmaker, fordi det findes til både Linux og Windows, og fordi det kan håndtere UTF8-tegnsætning på Windows. Jeg havde problemer med latin1 på Linux og UTF8 på Windows, og det var den bedste løsning. Jeg har forsøgt mig med AUCTeX + Emacs, men det sagde mig intet som helst - det vil sige, at jeg tror jeg skulle bruge mere tid på programmet end på LaTeX'en.

Har I forslag til andre teksteditorer?

Ang. papir og blyant: Det er banlyst på HTX (ikke af eleverne, men af undervisningsministeriet). Eksamen i matematik i 3. g er udelukkende elektronisk. Vi får til gengæld en lignende opgave 2 døgn forinden, så vi har tid til at tegne skitser og forberede de ting, som ikke direkte har noget med løsning af eksamensopgaven at gøre.

Hvordan ændrer det situationen (det gælder kun for matematik, jeg har ikke styr på fx fysik og kemi)?

Brugbart svar (2)

Svar #8
24. februar 2008 af daleif (Slettet)

Og hvordan er eksamen saa? hvordan sikrer de sig at studerende ikke sidder og kommunikerer til eksamen?

Svar #9
24. februar 2008 af kkjaergaard (Slettet)

#8 Det har jeg desværre ingen ide om.

Brugbart svar (2)

Svar #10
25. februar 2008 af DanniBred (Slettet)

#8 - på min skole slukker de for internettet, og så sidder der en lærer eller to som kigger på, ellers gør de ikke rigtig noget..

Brugbart svar (2)

Svar #11
25. februar 2008 af daleif (Slettet)

hvor i mens de studerende kommunikerer via bluetooth, smart ;-)

Brugbart svar (2)

Svar #12
25. februar 2008 af DanniBred (Slettet)

#11 - hehe, ja det er ikke så gennemtænkt!

Brugbart svar (2)

Svar #13
25. februar 2008 af daleif (Slettet)

Den eneste rigtige metode for at undgå snyd er at gå tilbage til papir og blyant.

Eller at skolen leverer maskiner som er meget kraftigt begrænsede.

Brugbart svar (2)

Svar #14
26. marts 2008 af blackduck (Slettet)

#13

Jeg kan snyde lige så nemt med papir og blyant som med en computer. Du har i adskillige år måtte medbringe egen computer til alle eksamener på det almene gymnasium.

I øvrigt er skolerne jo ikke dumme. Selvfølgelig bliver der undersøgt for alt konventionelt kommunikationsteknologi. De trådløse netkort der er indbygget i bærbare computer nu om dage samt bluetooth er ikke mulige at snyde med på mit gymnasium. Du kan med rimelig simpelt udstyr scanne for sådanne kommunikationsstrømme.

Det er naturligvis muligt, at nogen elever med en usædvanlig teknisk begavelse er i besiddelse af ikke helt så konventionelle kommunikationsapperater til deres computer. Det er eksempelvis sikkert muligt at bruge radiobølger af en eller anden slags. Men hvis man trækker den så langt, er det jo også muligt at modificerer sin lommeregner med en form for kommunikationsudstyr.

Konklusion: Du må stadig gerne gå på toilet til en eksamen, og der er stadig et begrænsede antal mennesker (2-3) i eksamenslokalet. Der er langt lettere måder at snyde på, end de elektroniske. Og som sagt skal man kunne finde ud af lidt mere end at sende opgaver via bluetooth. Sikkerheden baseres stadig hovedsageligt på den risiko man unægteligt løber, samt at langt over halvdelen af alle gymnasieelever ikke har nogen grund til at snyde. Kun dem i dumpezonen eller dem der er lige på grænsen til drømmestudiet. Men med frit optag stort set overalt bliver dette til en minoritet.

Skriv et svar til: LaTeX til Mat A-eksamen på HTX

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.