Fysik

Kaliumindholdet i banener.

02. marts 2003 af SP anonym (Slettet)
Jeg har fået en opgave for som jeg ikke ved hvordan skal regnes.
Opgaven lyder:
Mange fødevarer har et naturligt indhold af kalium. En lille del af kalium-atomerne er det radioaktive K-40. det kan henfalde blandt andet ved at indfange en elektron fra atomets k-skal, hvorved en af protonerne i kernen reagerer med elektronen og danner en neutron under udsendelse af en neutrino. ved dette såkaldte EC-henfald efterlades kernen i en exiteret tilstand, hvorfor indfangningen efterfølges af udsendelse af en foton fra den dannede argonkerne.
De udsendte fotoner kan bruges til at bestemme kaliumindholdet i en fødevare. Ved måling på en prøve af bananer registrerede man, at der udsendes ialt 3,25*10^6 af de omtalte fotoner i løbet af et døgn. Aktiviteten kan regnes for konstant inden for dette døgn.
Elektronindfangningen udgør 11,0 % af samtlige K-40 henfald.

a) Beregn den samlede aktivitet fra K-40 i prøven.

Massen af bananerne i prøven var 2,975 kg.

b) Bestem, hvor mange procent af bananernes masse der var kalium.

Svar #1
02. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

a) 40/19-K + e -> 40/18-Ar* + v og efterfølgende 40/18-Ar* -> 40/18-Ar + foton.

b) Find aktiviteten af K-40 i prøven og bestem en værdi for antallet af K-40-kerner vha. formlen A = k*N. I databogen kan du se at K-40 udgør 0.0117% af naturligt forekommende kalium og når du kender antallet af K-40-kerner kan antallet af kalium-atomer bestemmes. Når du har antallet af kalium-atomer kan du ud fra molarmassen (som også findes i databogen) finde den tilsvarende masse.

Brugbart svar (0)

Svar #2
02. marts 2003 af Mango Juice (Slettet)

A = 342 Bq
%del = 0,374%


hvis du gør som X' siger burde du få dette..

du er velkommen til at spørge yderligere...

Svar #3
02. marts 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke rigtig hvad det er jeg skal gøre i a)

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2006 af im (Slettet)

Jeg opdaterer lige denne tråd igen.. For jeg forstår ikke hvordan man beregner den samlede aktivitet?

Skriv et svar til: Kaliumindholdet i banener.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.