Religion

teknologi etik

28. februar 2008 af blomst89 (Slettet)
Hejsa..

Nogen der kan fortælle mig hvad teknologi etikken går ud på?

Brugbart svar (3)

Svar #1
29. februar 2008 af janko

har altid hørt om at etik skulle være teknologisk, men du mener vel hvilke etiske dilemmaer der opstår som følge af den moderne teknologi? eller ?

Brugbart svar (3)

Svar #2
29. februar 2008 af janko

der skulle selvfølgelig stå aldrig i stedet for altid..

Brugbart svar (2)

Svar #3
27. januar 2012 af Jespernielsen93 (Slettet)

Den tekniske udvikling har i 1900-t. givet menneskets handlinger en længere rækkevidde, så moralske spørgsmål om ansvar ikke kun opstår i nære forhold mellem mennesker.
Handlinger kan have konsekvenser, som er vanskelige at forudsige, og som rækker langt ud i fremtiden. Skal disse handlinger vurderes etisk efter, om de skader eller gavner, må nærværsetik suppleres med afstandsetik.
Mens nærværsetik kan forudsætte, at modpartens væsen er kendt, at handlinger har en begrænset rækkevidde, og at traditionen rummer svar på rigtigt og forkert, så sætter afstandsetikken spørgsmålstegn ved disse antagelser.
I sidste instans kan indførelsen af ny teknik anfægte menneskets væsen, livskvalitet og overlevelse, og teknologietik får berøringsflader med bioetik. Hermed brydes den teknologioptimisme, som indgik i fremskridtstroen fra oplysningstiden i 1700-t.
Teknologietikkens opgave bliver at vurdere den risiko, som er forbundet med at indføre ny teknik, og dermed at afveje fordele og ulemper, ofte under stor usikkerhed om forskellige faktorers vægt og samspil. Samtidig opstår problemet: Hvordan er det muligt at lokalisere ansvar i komplekse beslutningsprocesser?
En central skikkelse i diskussionen om teknologietik er den tysk-amerikanske filosof og religionshistoriker Hans Jonas (1903-93), der skrev Das Prinzip Verantwortung (1979, da. Ansvarets etik. Udkast til en etik for den teknologiske civilisation, 1999).


Skriv et svar til: teknologi etik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.