Matematik

Funktioner og salg

29. februar 2008 af sluise (Slettet)
En elev har indgået følgende aftale med et billetbureau: Han skal sælge billetter til en koncert på sin skole. Han får 250 kr for at påtage sig opgaven, men får også tillæg der afhænger af, hvor mange billetter han sælger. Tillægget udregnes således:
Der er intet tillæg for de første 20 solgte billetter. Sælger han flere end 20 billetter modtager han 5 kr pr. solgt billet efter nr. 20 Hvis han sælger mere end 100 billetter for han yderligere 3 kr. i tillæg for hver solgt billet efter nr. 100.

OPGAVE: Bestem forskriften for den funktion, der angiver elevens samlede indtægt som funktion af antal solgte billetter.

Nogle der kan hjælpe med denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. februar 2008 af Isomorphician

har du selv et bud?

Svar #2
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Nej desværre.. Har du?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. februar 2008 af Isomorphician

hvis du tegner et koordinatsystem og tegner det opgaven siger, så kunne det være du fik en god idé

Svar #4
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Nej det har jeg gjort men kan stadig ikke.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. februar 2008 af Isomorphician

hvordan forløber grafen fra 0 til 20?

Svar #6
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Jamen det løber vel bare fra koordinat 0 også vandret, da man ikke tjener penge på de første 20 solgte.

Men det er forskriften jeg ikke kan finde ud af

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. februar 2008 af Isomorphician

hvad er f(x) eller y dermed altid lig med i intervallet fra 0 til 20?

Svar #8
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Så må f(x)=0

Ikk?

Men skal jo finde forskriften for " den hele"

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. februar 2008 af Isomorphician

f(x) = (0*x) + 250 = 250, i intervallet 0<=x<=20

Nu har du så punktet (20, 250) som startpunkt på den næste rette linje af formen y = ax + b.
Du ved fra opgaven at a = 5. Indsæt a, x og y i forskriften, og isoler b.
Indsæt så a og den fundne b-værdi i forskriften, så har du forskriften for linjen fra 20 til 100.

Svar #10
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Okay så siger jeg mange tak for hjælpen. Kan du evt. hjælpe med den tråd der hedder SANDSYNLIGHED ? som jeg har lavet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. februar 2008 af Isomorphician

jeg har lykkeligt valgt at glemme det meste af det jeg lærte om sandsynlighedsregning, så det må du hellere lade en anden om

Svar #12
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Du siger at den næste rette linie er (20,250) men er det ikke forkert? Er det ikke kun (20,100) ? For efter 100 stiger den jo igen med 3 kr yderligere?

Svar #13
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Hov er gået i stå... Kan stadig ikke finde forskriften...

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. februar 2008 af Isomorphician

(20, 250) (20 billetter, 250 kr.) er punktet i koordinatsystemet hvor den nye funktion med 5 kr. pr solgt billet indtræder.
Som beskrevet i #9 kan du finde forskriften for funktionen fra 20 til 100 solgte billetter.

Svar #15
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

jamen hvordan er det nu jeg finder a og b. ved godt du har skrevet det men kan ikke få det til at passe....

Svar #16
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

jeg har jo ikke x har jeg og y?

Brugbart svar (0)

Svar #17
29. februar 2008 af Isomorphician

Punkt = (x, y) = (20, 250)
Hældningskoefficient = a = 5
Forskrift: y = ax + b
Ved indsættelse af ovenstående fås:
250 = 5(20) + b
250 = 100 + b
150 = b

Dermed er forskriften for funktionen i intervallet 20<x<=100:
y = 5x + 150

Svar #18
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

okay er det så resultatet? eller skal jeg også finde ud af den forskrift over 100?

Brugbart svar (0)

Svar #19
29. februar 2008 af Isomorphician

Ja det skal du :-)
På samme måde. Find punktet (100, f(100)), det er dit startpunkt til den sidste forskrift

Svar #20
29. februar 2008 af sluise (Slettet)

Så er det vel bare at sige:

y=5*100+150

ikk?

Nej det kan ikke passe... eller er det 100=8(100)+b ?

Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.