Fysik

B-niv. fys. opg. Hjælp mig fysikgenier...

26. august 2004 af ForzaItalia (Slettet)
Jeg har fået et opgave med ordlyden:

"En skateboardbane har form som en kvartcirkel med radius 2,5 m. Skateboardkørerens tyngdepunkt er 1,1 m over banen.
- Hvilken fart skal skateboardkøreren have på det flade stykke for at køre op til kanten af den kvartcirkelformede bane?
- Vurdér, hvor stor indgangsfarten skal være, for at skateboarderen kunne lave et hop, som ender en meter over banens kant."

Okay, jeg ved ikke hvilke formler jeg skal bruge, og hvordan jeg i det hele taget skal håndtere opgaven. Jeg synes ikke der er nogle lignende eksempler i min bog, så det er nok noget min lærer har gennemgået, mens jeg var syg. Men please please please... Hjælp mig med noget metode... Noget fremgangsmåde... Det irriterer mig virkelig at jeg ikke bare kan regne den ud... På forhånd mange tak fys-genier :DDD

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2004 af Lurch (Slettet)

Der er energibevarelse.
tilvækst i E(pot) = tilvækst i E(kin)

Svar #2
26. august 2004 af ForzaItalia (Slettet)

Okay, ved hjælp af din metode får jeg følgende... Synes bare selv at resultaterne er lidt vamle (kører man virkelig hurtigere end 200 km på en skateboardbane?)... Så håber på lidt kritik, hjælp så det blir rigtigt!!! Men ellers tak for svaret. Håber virkelig på mere hjælp O-;

***

- Spørgsmål 1:

deltaEkin + deltaEpot = konst. <=> 0,5*m*v^2 + m*g*deltah = konst. <=> 0,5*m*v^2 = -m*g*deltah <=> v = sqrt(2*(-g*h))

Ud fra oplsyningerne fås:

h = 1,1 m
g= 9,82 N/kg

Altså:

v = sqrt(2*(-g*h)) = sqrt(2*(-9,82 N/kg*(0-2,5 m)) = 49,1 m / s = 176,76 km/h

(Det bemærkes, at der ses bort fra gnidningsmodstand)

- Spørgsmål 2:

Altså, med samme metode som før:

v = sqrt(2*(-g*h)) = sqrt(2*(-9,82 N/kg*(0-3,5 m)) = 68,74 m / s = 247 km/h

(Det bemærkes, at der ses bort fra gnidningsmodstand)

***

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2004 af Lurch (Slettet)

1) du skal tænke på hans tyngdepunkt ikke ligger ved jorden, men 1,1m oppe!
Så han har allered noget potentiel energi i det han kører ind på rampen.
A(h)=2,5-1,1

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. august 2004 af Lurch (Slettet)

i øvrigt skal du huske at g er negativ, da accelerationen bremser skateren!
Så får du styr på dine fortegn, som du pænt smider væk i din beregning:)

Svar #5
26. august 2004 af ForzaItalia (Slettet)

Ja, smider dem væk ved at sige start-slut i stedet for omvendt.

Men tror jeg har fattet opgaven nu!

Undrer mig dog lidt over at der ikke indgår masse i beregningerne. Så dvs. at mig og et godstog skal have samme fart på for at komme op over et bjerg...

Skriv et svar til: B-niv. fys. opg. Hjælp mig fysikgenier...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.