Matematik

sammenhængen mellem x og y

03. marts 2008 af Nineb (Slettet)
Hej, er på bar bundt i den her opg:
om to størrelser x og y oplyses, at der er lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)
Følgende tabel viser nogle sammenhørende værdier af y og x
x: 1 og 3
y: -1 og -3

a) Bestem en ligning, der beskriver sammenhængen mellem x og y.

det eneste jeg kan komme i tanke om er ax+b men ved ik om man kan bruge den til noget.

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

det er lige hvad du skal bruge!

Blot:
Du ved, at der er en lineær sammenhæng mellem y og x^(-1)
dvs:
y=a*x^(-1)+b

Prøv at lave dine x-værdier om til x^(-1), hermed kan du finde forskriften.

Svar #2
03. marts 2008 af Nineb (Slettet)

bliver det så a*1^(3)+b

eller hvad med b så?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

x=1 heraf er x^(-1)=1/x

dvs. for x=1 fås 1^(-1)=1/1=1 og for x=3 fås 3^(-1)=1/3

Nu har du to punkter, og hermed kan du finde den lineære sammenhæng som man plejer at gøre.

Svar #4
03. marts 2008 af Nineb (Slettet)

jamen hvis jeg skal bruge formlen y2-y1/x2-x1 så mangler jeg nogle tal?

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. marts 2008 af dnadan (Slettet)

#4
y-koordinaterne har du fra opgaven, og x^(-1) har jeg netop beregnet for dig i #3

Svar #6
03. marts 2008 af Nineb (Slettet)

okay, så den lige til at gå til med formlen y2-y1/x2-x1

Svar #7
03. marts 2008 af Nineb (Slettet)

får det til 1,665x-1,335 ?

Skriv et svar til: sammenhængen mellem x og y

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.