Matematik

Undersøg om løsning

28. august 2004 af rizza (Slettet)
Jeg har lige en opgave mere jeg søger hjælp til:
Undersøg om ligningen x^2-bx-1=0 (b må ikke være 0) har mindst en løsning i intervallet [b-1;b+1]

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. august 2004 af Lurch (Slettet)

er det alt der står i opgaven? ingen graf eller andet?

Svar #2
28. august 2004 af rizza (Slettet)

nej, det er alt der står.

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. august 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Jeg ved ikke helt, hvad du mener med intervallet.

Bemærk dog at grafen under alle omstændigheder skærer y-aksen ved -1. Endvidere er x^2 jo positiv, dvs. det er en "munter" graf.

Ergo er der altid to løsninger da root(b^2+4) altid er et positivt tal.

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. august 2004 af Lurch (Slettet)

opskriv løsningerne til ligningen, udtrykt ved b
undersøg så, x1=b+1 og x1=b-1 og x2=b+1 og x2=b-1

hvor x1 og x2 er løsningrne udtrykt ved b

du kan nu evd normal funktionsundersøgelse finde ud af hvornår løsningerne ligger mellem [b-1:b+1]


Svar #5
28. august 2004 af rizza (Slettet)


Ok jeg har nu isoleret b og får:
(x^2-1)/x = b

Hvad skal jeg så?? ;o)
Hvad er forskellen på x1 og x2??

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. august 2004 af Lurch (Slettet)

i praksis er der ingen forskel på x1 og x2 i de beregninger du skal lave, da +- forsvinder når du opløfter udtryket i ^2

Du skal dog ikke isolere b, men bare finde løsningen x udtrykt ved b!
altså x=(b+-kvrd(b^2+4))/2

her har du faktisk en funktion der viser løsningerne som funktion af b

der ud over ved du at, løsningerne skal ligge mellem linierne
x=b+1
x=b-1

kan du følge mig?
trditionelt ville det stå som y=(x+-kvrd(x^2+4))/2
y=x+1
y=x-1

du skal ikek lade dig forvirre af at det pludselig hedder x og b i stedet

Svar #7
28. august 2004 af rizza (Slettet)

så jeg har:
b+1 = (b+-kvdr(b^2+4))/2

Så langt er jeg med ;o)

Hvad skal jeg så? føler mig virkelig dum nu...
Hvordan isolerer jeg b? For der er vel det jeg skal?
Har du msn hvis det er?

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. august 2004 af sigmund (Slettet)

Til rizza.
Tegn grafen over linierne med ligningen y=x+1 og y=x-1, samt grafen over funktionerne med forskriften f(x)=(x+sqrt(x^2+4))/2 og g(x)=(x-sqrt(x^2+4))/2! Så vil du se, at der findes mindst én løsning, der ligger i intervallet [b-1;b+1]. Forstår du nu?

Svar #9
28. august 2004 af rizza (Slettet)

hvad betyder sqrt??? Ellers forstår jeg det godt ;o)

Brugbart svar (0)

Svar #10
28. august 2004 af Lurch (Slettet)

kvadratrod (squareroot)

Skriv et svar til: Undersøg om løsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.