Matematik

reducering..

09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)
Hej,
Er der nogen som kan hjælpe mig med at reducere dette?

4a^2-4ab+b^2/4a-2b.


her kan jeg ikke [...]/2(2a-b)

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

hint: 2. kvadratsætning: (a-b)^2=a^2+b^2-2ab

Svar #2
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

er det så: (4a-b)^2/2(2a-b) ?
Hvordan kan man reducere det udtryk?

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

ikke helt korrekt, dog er det tæt på
(4a-b)^2=16a^2+b^2-8ab

du må huske på, at:
(a-b)^2=a^2+b^2-2ab som udvidet:
(ka-b)^2=k^2*a^2+b^2-2kab

Hvis denne sammenlignes med din, så ses det nu, at k^2=4, hvad er k så?

Svar #4
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

så er k=2.

Mange tak for hjælpen.

Svar #5
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

men hey..
så ser det jo sådan her ud:

(4a-b)^2/2(2a-b).

Jeg er da ikke helt færdig med den endnu, er jeg?

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

#5 Du havde jo lige fundet k til 2.
dvs:
(2a-b)^2/(2*(2a-b))=....

Svar #7
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

det forstår jeg ikke helt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

(2a-b)^2 = 4a^2+b^2-4ab

Svar #9
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

jaja.. det forstår jeg godt. At (2a-b)^2 bliver til 4a^2+b^2-4ab.

Men jeg er da ikke færdig med at reducere hele udtrykket?

(4a-b)^2/2(2a-b) ?

Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

nej, det er du ikke... og igen, du skriver det forkert op.

Det er:
(2a-b)^2/(2*(2a-b)) = (forkort med (2a-b))

Svar #11
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

undskyld.. ved altså ikke hvad det skal blivë så :S

Brugbart svar (0)

Svar #12
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

forkort med (2a-b) dvs:
(2a-b)^2/(a(2a-b))=(2a-b)/2

Svar #13
09. marts 2008 af Cille-muus (Slettet)

okay.. men kan ikke lige se hvordan det bliver til (2a-b)/2?

Altså (2a-b).

Brugbart svar (0)

Svar #14
09. marts 2008 af dnadan (Slettet)

(2a-b)^2/(a(2a-b))=(2a-b)*(2a-b)/(2*(2a-b))

Her kan du se, at (2a-b) kan forkortes væk.

Skriv et svar til: reducering..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.