Fysik

Lydbølger. hvad er decibel??

12. marts 2008 af funkyjunk (Slettet)
Jeg skriver en opgave om lydbølger. Jeg ved at lydstyrker et menneske kan klare måles i decibel.

Nogen der, mere konkret, kan hjælpe mig med hvad decibel er?
på forhånd tak :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2008 af janko (Slettet)

se her: https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=146618

søg selv!

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. marts 2008 af pragtfuldt (Slettet)

Lyd er svingerne i atmosfærens lufttryk (så der findes ingen lyd i vakuum). Selve lydtrykket siger noget om intensiteten for lydens fysiske styrke og dette lydtryk kan måles i Pa (Pascal). Af en eller anden grund regner vi dog i dB frem for Pa, ved ikke hvorfor. Dog ved jeg at én fordel med at regne i dB er at skalaen er logaritmisk og dette passer bedre til hvordan vi opfatter lyd (samlignet med den liniære Pa-skala).

Mere kan jeg desværre i sige :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2008 af mathon

Lydintensiteten udtrykkes som et forhold J/Jo, hvor Jo = 10^(-12) W/m^2 anvendes som sammenligningsgrundlag/udgangspunkt

Det er imidlertid uhensigtsmæssigt at arbejde DIREKTE med forholdet J/Jo, da det giver meget store tal, hvorfor man har valgt at
definere
den relative lydstyrke, delta_L, i decibel
af

delta_L = (10*log(J/Jo)) dB og Jo = 10^(-12) W/m^2


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2008 af aetas (Slettet)

L = 10 * log (I/I0)

Er svaret på det spørgsmål du stiller. I0 = 10^-12 (den mindste lyd et øre kan opfange). "I" er intensiteten, L er støjniveauet målt i dB.

#3 er forkert.

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. marts 2008 af aetas (Slettet)

Rettelse, 3 er ikke helt rigtigt..

Skriv et svar til: Lydbølger. hvad er decibel??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.