Fysik
kernefysik
13. marts 2008 af
divadua (Slettet)
Hvorfor aftager antallet af N ustabile kerner eksponentielt med tiden t?
Svar #1
13. marts 2008 af mathon
når ustabile kerner forekommer i stort antal,
henfalder de alle
efter
dN/dt = -k*N, hvis løsning
er
N(t) = No*e^(-kt), med en karakteristisk
henfaldskonstant
k = ln(2)/T½
henfalder de alle
efter
dN/dt = -k*N, hvis løsning
er
N(t) = No*e^(-kt), med en karakteristisk
henfaldskonstant
k = ln(2)/T½
Svar #2
13. marts 2008 af Esbenps
#0
Forklaring i #1 er den model, som man beskriver henfaldene med. Skal vi være rigtigt ordkløvende, så er det ikke DET, som er grunden til, at antallet af kerner henfalder eksponentielt med tiden; det er blot modellen for det.
Grunden til at forholder sig sådan kunne man forklare ved, at der er en bestemt sandsynlighed per sekund for, at en enkelt kerne henfalder. Har vi så N kerner, så har vi også en hastighed hvormed de henfalder, dN/dt.
Da der er en bestemt sandsynlighed per sekund for at en enkelt kerne henfalder, så vil der også gennemsnitligt gælde, hastigheden hvormed de henfalder bliver dobbelt så stor, når der er dobbelt så mange kerner. Vi har altså en proportionalitet mellem antallet af kerner og henfaldshastigheden. Denne proportionalitet skrives som følgende:
dN/dt = -k*N
Dette er en differentialligning, hvis løsning er en eksponentiel udvikling...
Forklaring i #1 er den model, som man beskriver henfaldene med. Skal vi være rigtigt ordkløvende, så er det ikke DET, som er grunden til, at antallet af kerner henfalder eksponentielt med tiden; det er blot modellen for det.
Grunden til at forholder sig sådan kunne man forklare ved, at der er en bestemt sandsynlighed per sekund for, at en enkelt kerne henfalder. Har vi så N kerner, så har vi også en hastighed hvormed de henfalder, dN/dt.
Da der er en bestemt sandsynlighed per sekund for at en enkelt kerne henfalder, så vil der også gennemsnitligt gælde, hastigheden hvormed de henfalder bliver dobbelt så stor, når der er dobbelt så mange kerner. Vi har altså en proportionalitet mellem antallet af kerner og henfaldshastigheden. Denne proportionalitet skrives som følgende:
dN/dt = -k*N
Dette er en differentialligning, hvis løsning er en eksponentiel udvikling...
Skriv et svar til: kernefysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
