Fysik

Massetiltrækning

27. marts 2008 af Århus8000 (Slettet)
Hej!
Jeg har fået til opgave i en fysikrapport at beskrive noget om massetiltrækning, og lave en beregning. Nogen der kan hjælpe mig med dette?
Jeg kan nok godt skrive lidt om massetiltrækning, da jeg godt kan finde noget info om det, men jeg kan ikke finde ud af at lave en beregning..

På forhånd tak!

ps. Det er på 8. klasses niveau.

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2008 af Lurch (Slettet)

Siger formlen,
F = G*m*M/R^2
dig noget?

Svar #2
27. marts 2008 af Århus8000 (Slettet)

Ja jeg har godt formlen, men ved ikke hvordan jeg skal bruge den..

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2008 af Lurch (Slettet)

massetiltrækning mellem to legemer med masserne m og M og indbyrde afstand R, beskrives ved gravitationskraften F. G er en konstant der kaldes gravitationskonstanten.
Du kan lave et regneeksempel mellem eksempelvis jorden og solen, dig og en anden person, eller noget andet du kan tænke dig til. Så skal du abre indsætte masserne og en given afstand.

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2008 af Esbenps

For lige at give et hurtigt eksempel:

Vi siger, at vi har to mennesker, som vejer henholdsvis 70kg og 80kg. De står med en meters afstand fra hinanden. Vi kan nu beregne deres indbyrdes massetiltrækning (gravitationskraften mellem dem).
Værdien for den såkaldte gravitationskonstant G er lig med



Vi indsætter nu bare i vores formel:



Her er det sidste N efter resultatet enheden Newton, som altså er et mål for kraft.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2008 af Lurch (Slettet)

Til sammenligning kan du regne hvor stor en kraft der kræver at holde 1kg på jorden.
F = m*g = 1kg*9.82m/s^2 = 9.82 N
Den kraft er derved ca. 30 millioner gange større en massetiltrækningen mellem to mennesker!

Svar #6
30. marts 2008 af Århus8000 (Slettet)

Hej!
Tak for svarene.
Jeg har dog stadig nogle problemer:

1. Hvordan kan man gange -11 gange med 10.. altså fx : 10-11 Nm² · kg-2 hvordan klare jeg den på en lommeregner??

2. Hvordan kan man du(Lurch) sige at "den kraft" er 30 millioner gange større, for mig at se er den ca. 3 gange så stor??

please hjælp mig for jeg er virkelig på herrens mark :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
30. marts 2008 af Esbenps

#6
Det er ikke 10*(-11) det er derimod 10 opløftet i -11. Det er en måde at skrive store og små tal på. Istedet for at skrive fx 1000000000 så er det lettere bare at skrive 10^9, altså 10*10*10*10*10*10*10*10*10.

Eksempler på tier-potenser:

Symbolet ^ betyder altså 'opløftet til'. Fx er 2^3 = 2*2*2. 2^3 skrives sådan her:



Som sagt bruger man ofte disse potenser til at skrive store og små tal:






Gravitationskonstanten G har altså en værdi på 0.0000000000667. Det er åndssvagt at skrive, så man skriver istedet 6.67*10^(-11) eller



Som afslutning vil jeg lige svare på dit spørgsmål:

I mit eksempel udregner jeg kraften mellem to mennesker til cirka 3*10^(-7) Newton. Det er det samme som 0.0000003 Newton, men det er meget lettere at skrive 3*10^(-7).
Lurch udregner kraften på et 1kg-lod til cirka 9 Newton.
Tallet 9 er 30 millioner (3*10^7) gange større end 0.0000003 (3*10^(-7)).

Brugbart svar (0)

Svar #8
30. marts 2008 af Esbenps

En hurtig lille kommentar til før jeg smutter i seng:

Når man efter et tal skriver *10^6, så betyder det, at man flytter kommaet 6 gange mod højre. Eksempel på 5*10^6:



Her har vi et 5-tal (som jo kan skrives som 5.0) og så 10^6. Vi flytter kommaet 6 gange mod højre og får:



Skriver man istedet 10^(-6) flyttes kommaet den modsatte vej og gør derfor tallet mindre:



På den måde er det meget lettere at skrive store og små tal på.

Skriv et svar til: Massetiltrækning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.