LaTeX

Vektorer

28. marts 2008 af virious (Slettet)
Hej

Hvordan opskriver jeg vektorernes koordinater. Jeg er med på selve opskrivningen af vektorer altså \vec{a} fx. men hvordan får jeg koordinaterne opstilles under hinanden uden en brøkstreg??

På forhånd tak...!

Mvh.

Brugbart svar (2)

Svar #1
28. marts 2008 af daleif (Slettet)

Der er flere måde. Det kommer lidt om på om man i det man arbejder med ser forskel på røkke og søjle vektorer. Hvis der ikke er nogen forskel kan man anvende

\vec{a} = (a_1,a_2,a_3)

hvis de skal absolut stå ovenpå hinanden kan man i teksten anvende

\vec{a} = \bigl(\begin{smallmatrix} a_1 \\ a_2 \\ a_2 \end{smallmatrix}\bigr)

(for at forsøge at undlade at forstyrre linieafstanden)

og i den fremhævede form

\vec{a} = \begin{pmatrix} a_1 \\ a_2 \\ a_3 \end{pmatrix}

Man kan også sagtens anvende smallmatrix til den fremhøvede form.

Jeg ville nok anvende \vec{a} =(a_1,a_2,a_3) i teksten og den stablede i den fremhævede version. Det ser pænest ud.




Svar #2
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Jeg kan altså stadigvæk ikke få det til at virke. Den laver ikke nogle linieskift mellem koordinaterne. Og får generelt en del fejl.

SKal det stå i et eqnarray eller noget specielt?

Brugbart svar (2)

Svar #3
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

argh, eqnarray glemmer du at du nogenside har hørt om

gider du poste hvad du har prøvet.
Det skal naturligvis i matematik mode, $...$ i teksten og et environment til fremhævet matematik





Svar #4
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Har prøvet med følgende:
$
\vec{a} = \left(\begin{pmatrix} a \\ a \\ a \end{pmatrix}ight)
$

Også hvor jeg bruger smallmatrix i stedet...

Hvad er der galt med eqnarray??

Brugbart svar (2)

Svar #5
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

Det er ikke et minimalt eksempel. Jeg kan ikke se hvilke pakker du loader

grunden til at man ALDRIG skal bruge eqnarray er opsummeret her:

http://tug.org/pracjourn/2006-4/madsen/

Jeg formoder at du sidder med not so short introduction..., riv matematik kapitlet ud og brænd det. Kig i min bog i stedet.

Svar #6
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Skal man hente nogle pakker for at kunne bruge matrix da?

Bruger disse pakker:

\usepackage[utf8]{inputenc}
\usepackage[pdftex]{graphicx}
\usepackage[danish]{babel}
enewcommand\danishhyphenmins{22}

Desuden bruger jeg ikke not so short introduction....

Brugbart svar (2)

Svar #7
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

Det er jo ikke nok, som der står i min bog skal man som minimum altid sørge for at loade

\usepackage{amsmath,amssymb}


du skal ogsaa fjerne den pdftex option til graphicx, det kan den selv finde ud af. I værste fald kan du komme i problemer med den.

Svar #8
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Perfekt... nu virker det - havde egentlig tænkt over det hehe...

Lige til noget andet:

Hvordan kan jeg gøre sådan at pakkerne altid er inkluderet, hver gang jeg starter et nyt .tex?

Bruger Kile..

Brugbart svar (2)

Svar #9
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

Ingen anelse. Jeg bruger Emacs, som kan konfigureres til at indsætte en default preamble i nye dokumenter, men det er ikke noget jeg anvender.

(det er ikke en standard ting at emacs kan de nævnte, men har set et konfigurations eksempel som fik den til det)

Svar #10
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Ok... tror hellere jeg må prøve Emacs en dag - har det faktisk installeret....

Brugbart svar (2)

Svar #11
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

Husk at du skal også have auctex og reftex, med de to kan Emacs ikke slåes som editor. Det er dog svært for en nybegynder.

Selv om Emacs kommer med reftex installeret, så anbefales det at installere en ny version (googl efter hhv. auctex og reftex), man behøver ikke have root adgang for at installere dem.

Svar #12
31. marts 2008 af virious (Slettet)

Ok, det lyder som et rigtig godt weekendprojekt...

Kile er nu ellers fin nok, men lidt træls af og til.

Brugbart svar (2)

Svar #13
31. marts 2008 af daleif (Slettet)

Har også hørt folk tale fint om den. Vi har den også installeret, men den er meget KDE centreret og jeg tror ikke at der er mange af vore brugere som anvender den.

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.