Fysik
Transformation
02. april 2008 af
gaardegg (Slettet)
Hej,
jeg er den dreng på 15 fra Sønderjylland.
Jeg spurgte i dag min fysik/kemi lærer hvad der sker hvis man gør følgende:
Man laver en transformator, hvor primærspolen er 400 vindinger og sekundærspolen er på 1200 vindinger.
Den eneste forskel er at ledningerne i begge spoler skal være præcis lige tygge.
Derved burde amperene ikke falde, men voltne skulle stige 3 gange. Det kan dog ikke lade sig gøre fordi man ellers ville have en evighedsmaskine, og det strider jo mod naturlovene.
Min lærer kunne ikke svare mig, men sagde at jeg skulle prøve at finde svaret til på tirsdag.
På forhånd tak
jeg er den dreng på 15 fra Sønderjylland.
Jeg spurgte i dag min fysik/kemi lærer hvad der sker hvis man gør følgende:
Man laver en transformator, hvor primærspolen er 400 vindinger og sekundærspolen er på 1200 vindinger.
Den eneste forskel er at ledningerne i begge spoler skal være præcis lige tygge.
Derved burde amperene ikke falde, men voltne skulle stige 3 gange. Det kan dog ikke lade sig gøre fordi man ellers ville have en evighedsmaskine, og det strider jo mod naturlovene.
Min lærer kunne ikke svare mig, men sagde at jeg skulle prøve at finde svaret til på tirsdag.
På forhånd tak
Svar #1
02. april 2008 af Jerslev (Slettet)
Forestil dig, at du har en modstand på begge sider af din transformator. Modstanden er på R Ohm. Du sender en spænding på V ind med en strømstyrke på I. Ohms lov skal være opfyldt på begge sider:
Primær side: V=R*I_p
Sekundær side: 3V=R*I_s
Hvis vi dividerer de to formler med hinanden fås:
1/3=I_p/I_s <=> 3*I_p=I_s
Strømstyrken på den primære spole er altså 3 gange så stor som på den sekundære spole, hvis modstanden er ens på begge sider.
Primær side: V=R*I_p
Sekundær side: 3V=R*I_s
Hvis vi dividerer de to formler med hinanden fås:
1/3=I_p/I_s <=> 3*I_p=I_s
Strømstyrken på den primære spole er altså 3 gange så stor som på den sekundære spole, hvis modstanden er ens på begge sider.
Svar #2
02. april 2008 af mathon
hvis transformeren er ideel, dvs. energitabsfri,
gælder
P_p = P_s
U_p*I_p = U_s*I_s,
hvoraf
I_s = (U_p/U_s)*I_p = (N_p/N_s)*I_p = (400/1200)*I_p = (1/3)*I_p
hvoraf
du ser,
at
I_s = (1/3)*I_p
dvs. en tredjedel af primærstrømstyrken
gælder
P_p = P_s
U_p*I_p = U_s*I_s,
hvoraf
I_s = (U_p/U_s)*I_p = (N_p/N_s)*I_p = (400/1200)*I_p = (1/3)*I_p
hvoraf
du ser,
at
I_s = (1/3)*I_p
dvs. en tredjedel af primærstrømstyrken
Svar #3
02. april 2008 af gaardegg (Slettet)
Jamen vil Volt ikke følge antallet af vindinger? og da antallet af vindinger stiger 3 gange vil der da (hvis vi siger der kommer 10V ind på Primærsiden) komme 15 volt ud på sekundær siden?
Skriv et svar til: Transformation
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
