Matematik

Bestem forskriften.

07. april 2008 af kim19 (Slettet)
Om den eksponentielle udvikling f gælder, at f(2)=1 og f(-2)=81.

Angiv en forskrift for f

en der vil hjælpe mig til hvordan jeg kommer igang med denne opgave.

er der ikke en der vil sætte mig igang med opgaven, og hjælpe lidt

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

To ligninger med to ubekendte:
1=b*a^2, (1) og 81=b*a^(-2), (2), hvor a og b begge er større end nul.
del (2) med (1):
81/1=(b*a^(-2))/(b*a^2)
Herudfra kan a bestemmes
b findes så ved indsættelse i:
y=b*a^x


Svar #2
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

81/1=(b*a^(-2))/(b*a^2)

går det hele ikke ud på højre side ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

Nej, ikke det hele.

Svar #4
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

hmm, nej det må give -4 ikke ?

fordi -2 -2 = -4 ? er det rigtigt

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

81/1=(b*a^(-2))/(b*a^2) =a^(-2-2)=a^(-4)

dvs. løs:
81=a^(-4)

Svar #6
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

når man tag eksponenten -4 ned så bliver den positiv ikke ?

så resultatet er a = 3,1699

er dette korrekt ?

Svar #7
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

81=a^(-4)

ln(81)=ln(a)^-4

ln(81)= 4ln(a)

ln(81)/ln(4) = a

rigtig gjort ikke

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

ln er ikke nødvendigt.
81=a^(-4)
<=>
1/81=a^4
<=>
(1/81^)^(1/4)=a (den negative løsning til a er her bortkastet, thi a>0)

Svar #9
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

b findes så ved indsættelse i:
y=b*a^x


hvordan gøres dette helt præcis, er virkelig ikke god til det her.
Håber du vil hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

Indsæt dit punkt og den fudne værdi af a. Herefter isoleres b (dén må du selv klare)

Svar #11
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

skal jeg sige.

punktet: f(2)=1

1=b*3^2

og så isolere b derfra ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2008 af dnadan (Slettet)

a er nu 1/3 og IKKE 3.
Men ellers ja

Svar #13
07. april 2008 af kim19 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, har et spørgsmål til min forståele, hvis du har tid.

jeg vender brøken 81/1 om til 1/81 det gør jeg for a få den positive eksponent ikke ?

Skriv et svar til: Bestem forskriften.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.