Matematik

toppunkt for parabel

11. april 2008 af FrankHvam (Slettet)
Hej,

Jeg har en opgave jeg har lidt problemer med.

Bestem konstanterne b og c, så (3,5) for grafen for f(x)= -x^2 + bx + c

Svar #1
11. april 2008 af FrankHvam (Slettet)

Hov, det skulle have været:




1. Bestem konstanterne b og c, så (3,5) for grafen for f(x)= -x^2 + bx + c


2. Bestem a og c, så punktet (1,8) er globalt maksimum for f(x) = ax^2 + 4x + c

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april 2008 af Blaavand (Slettet)

1) Hvis du ikke har flere oplysninger, så har du ikke kun én løsning. Men pointen er, at du indsætter x=3 og sætter 5 = -(3)^2+3b+c og så finder to tal b og c, der opfylder det.

2) Her skal du gøre det samme som i 1) - men her har du din ekstra betingelse så du får en entydig løsning, i og med, at (1,8) skal være et globalt maksimum. Da du har en 2. gradsligning vil parablens toppunkt altid være et globalt ekstremum - så du skal differentiere funktionen og løse f'(1)=0.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2008 af mathon

1)
toppunkt
T(t1,c-a*t1^2) = (3,c-a*3^2) = (3,5),
hvoraf

c-a*3^2 = 5
c-(-1)*3^2 = 5
c + 9 = 5
c = 5-9 = -4

t1 = (-b/(2a)) = 3
-b/(2a) = 3
-b/(2(-1)) = 3

b/2 = 3
b = 6

f(x) = -x^2 + 6x - 4

Skriv et svar til: toppunkt for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.