Fysik
Brydningsindeks
12. april 2008 af
strangers
Hejsa:)
Følgende volder mig store problemer:
Der anbringes et optisk gitter på en endeflade og på den anden endeflade anbringes et stykke papir som skærm. Afstanden mellem gitteret og skærmen er 40,2 cm.
I et tomt kar sendes der laserlys med bølgelængden 632,8 nm vinkelret gennem gitteret. Afstanden mellem de to førsteordenspletter på skærmen er da 21,0 cm
Beregn gitterkonstanten.
Dette har jeg gjort således:
tan(ø1) = 21cm/40,2cm <---> ø1 = 27,58 grader.
Dernæst indsætter jeg i formlen: d = n*lambda/(sin(ø1) og jeg får: 1*682,8 nm / (sin(27,58) = 1366,77 nm
Der fyldes nu vand i karret og afstanden mellem de to førsteordensplette er nu 15,8 cm.
Beregn laserlysets bølgelængde i vandet!
Først finder jeg vinklen ø1, ad samme princip som ved forrige opgave:
invtan(15,8/40,2 = 21,45 grader
Dernæst har jeg sat n = 1 da der er tale om 1.orden:
lambda = 1366,67*10^-9 m * sin(21,45) = 500 *10^-9 m
Sidste opgve:
BEstem på grundlaf af disse resultater vandets brydningsindeks!
Det er her, at jeg er i tvivl...
På forhånd tak
Følgende volder mig store problemer:
Der anbringes et optisk gitter på en endeflade og på den anden endeflade anbringes et stykke papir som skærm. Afstanden mellem gitteret og skærmen er 40,2 cm.
I et tomt kar sendes der laserlys med bølgelængden 632,8 nm vinkelret gennem gitteret. Afstanden mellem de to førsteordenspletter på skærmen er da 21,0 cm
Beregn gitterkonstanten.
Dette har jeg gjort således:
tan(ø1) = 21cm/40,2cm <---> ø1 = 27,58 grader.
Dernæst indsætter jeg i formlen: d = n*lambda/(sin(ø1) og jeg får: 1*682,8 nm / (sin(27,58) = 1366,77 nm
Der fyldes nu vand i karret og afstanden mellem de to førsteordensplette er nu 15,8 cm.
Beregn laserlysets bølgelængde i vandet!
Først finder jeg vinklen ø1, ad samme princip som ved forrige opgave:
invtan(15,8/40,2 = 21,45 grader
Dernæst har jeg sat n = 1 da der er tale om 1.orden:
lambda = 1366,67*10^-9 m * sin(21,45) = 500 *10^-9 m
Sidste opgve:
BEstem på grundlaf af disse resultater vandets brydningsindeks!
Det er her, at jeg er i tvivl...
På forhånd tak
Svar #1
12. april 2008 af mathon
tan(ø1) = (10,5 cm)/(40,2 cm) <---> ø1 = 14,64°
du skal kun bruge den halve "pletafstand"!!!
n_vand/luft = lambda_vand/lambda_luft
du skal kun bruge den halve "pletafstand"!!!
n_vand/luft = lambda_vand/lambda_luft
Svar #2
13. april 2008 af strangers
Tusind tak, hr. mathon
Du nævner formlen:
n_vand/n_luft = lambda_vand/lambda_luft
Men jeg kender jo kun lambda_vand (opgave b's resultat) samt n_luft. Kunne det tænkes, at jeg skulle beregne lambda_luft ud, vha.
lambda_luft = d*sin(ø)/n, hvoraf n=1 og sin(ø) = 14,64 grader og d = 1
Eller er jeg langt fra?
Endnu engang tak:D
Du nævner formlen:
n_vand/n_luft = lambda_vand/lambda_luft
Men jeg kender jo kun lambda_vand (opgave b's resultat) samt n_luft. Kunne det tænkes, at jeg skulle beregne lambda_luft ud, vha.
lambda_luft = d*sin(ø)/n, hvoraf n=1 og sin(ø) = 14,64 grader og d = 1
Eller er jeg langt fra?
Endnu engang tak:D
Skriv et svar til: Brydningsindeks
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
