Fysik

Iod

14. april 2008 af Pernille-2 (Slettet)
Iodisotopen 128I snvendes til undersøgelse af skjoldbruskkirtlens optagelse af iod. I tabellen er vist, hvordan aktiviteten af en prøve med 128I afhænger af tiden.

t/min//4/36/68/100/132/164/196/218/
A/Bq//392,2/161,4/65,5/26,8/10,9/4,56/1,86/1,00

* bestem ud fra tabellen halveringstiden for 128I ?
nogen der kan give mig et tip?

* man sprøjter en prøve med 2,0*10^-11 kg 128I ind i en patients blod. stoffets molare masse er 128 g/mol.
hvor mange 128I-atomer indeholder prøven ?

*efter 4 timer måler man aktiviteten fra 128I i patientens skjoldbruskkirtel til 732 kBq.
HVor mange procent af den tilførte iod, har patientens skjoldbruskkirtel optaget ?

er der nogen der kan hjælpe mig godt på vejen, for det ville være utrolig dejligt :)

facit er følgende:

a=24,85 min, b= 139I= 9,4*10^13, c=1,35% optaget.

fortsat god aften :)

*

Svar #1
15. april 2008 af Pernille-2 (Slettet)

har klaret den nu, så det er bare super :D

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Jeg sidder med denne opgave nu, og jeg kan bare ikke få den til at gå op :)

Er du sød at give mig nogen hint, hvis du stadig har opgaven liggende? :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. februar 2011 af mathon

 @ #2

    a)                

     henfald pr. min
                                            A(t) = 437,80477·0,972497t                      når tiden måles i min

                                            T½ = ln(1/2) / ln(0,972497) ≈ 24,85 min


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. februar 2011 af mathon

    b)
               N = (m/M)·NA = ((2,0·10-11 kg)/(0,128 kg/mol)) · (6,02214·1023 mol-1) = 9,41·1013

           


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Tak for hjælpen, det hjalp mig virkelig på vej!
 

Men hvor får du 437 og 0,97 fra i opg. a?


Brugbart svar (2)

Svar #6
12. februar 2011 af mathon

                   ...ved eksponentiel regression...


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Vil du også give et hint til den sidste?


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. februar 2011 af mathon

             

        e-k = 0,972497

        k = ln(1/0,972497) = 0,027888 min-1 = 0,000465 s-1

        Amålt = k·Nskjold

        Nskjold = Amålt / k = (732·103 s-1) / (0,000465 s-1) = 1,58·109

 patientens skjoldbruskkirtel har optaget i procent:
                                                                                            

                                           (Nskjold / N)·100% = (1,58·109)/(9,41·1013)·100% = 0,002 %
                       


Brugbart svar (0)

Svar #9
17. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Hende der har oprettet spørgsmålet får det til 1,35%, er det så fuldstændig forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. februar 2011 af ceciliea1992 (Slettet)

Et spørgsmål til, når du laver 0,027888 min ^-1 om til sekunder, skal du så ikke gange med 60 i stedet for at dividere?
Så det bliver 0,027888*60 = 1,67328?

Eller er det bare mig der er helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. februar 2011 af mathon

          (min-1) = (60·s)-1 = 60-1·s-1 = (1/60)·s-1


Skriv et svar til: Iod

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.