Fysik

optisk gitter. Hjælp !

15. april 2008 af visuu1 (Slettet)
hej sidder lige med en fysik opgave som jeg ikke helt kan løse.

- Laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes gennem et optisk gitter. Gitteret har 100 ridser pr. mm.

a. beregn gitterkonstanten i nm.
b. beregn antal ordener i interferensmønstret bag gitteret.
c. beregn afbøjningsvinklerne for 1., 2., og 3., orden

Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

a. gitterkonstanten er afstanden fra en spalteåbning til en anden. Prøv at tænke dig om og du vil få respons.

b. kommer snart

Svar #2
15. april 2008 af visuu1 (Slettet)

hmm er det:

d = 1/100 = 0,01 (10^-9) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2008 af mathon

b)
d*sin(V_n) = n*lambda

d*1 = n_max*lambda

[n_max] = d/lambda ,

hvor
[n_max] = helværdien af n_max


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2008 af mathon

d = (1 mm)/100 = 0,01 mm

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

jeg kan slet ikke få latex til at virke. ville ellers skrive nogle formler ind...


#2 d = 1 mm/100 = 10^6 nm / 100 = 10^4 nm. Du glemmer enheder og har derfor ikke overblik over, hvad du regner ud.

Svar #6
15. april 2008 af visuu1 (Slettet)

er b så:

10000/632,6 = 16 ordener ?

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2008 af mathon

d/lambda =(0,01 mm)/(632,8 nm) = (0,01*10^6 nm)/(632,8 nm) = 15,8

rettelse:
[n_max] = d/lambda
-->
n_max = [d/lambda] = [15,8] = 15

Svar #8
15. april 2008 af visuu1 (Slettet)

okaay, tak.
hva så med c ?

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2008 af mathon

c)
d*sin(V_n) = n*lambda

sin(V_n) = n*lambda/d

V_n = sin^-1[n*15,8028]


V_1 = sin^-1[1*15,8028]
V_2 = sin^-1[2*15,8028]
V_3 = sin^-1[3*15,8028]

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. april 2008 af mathon

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/107292

Svar #11
15. april 2008 af visuu1 (Slettet)

hmm
har fået dem til
3.6
7,27
10,94 ?

Brugbart svar (1)

Svar #12
15. april 2008 af mathon

rettelse:
V_1 = sin^-1[1*1/15,8028] = 3,6°
V_2 = sin^-1[2*1/15,8028] = 7,3°
V_3 = sin^-1[3*1/15,8028] = 10,9°

Brugbart svar (0)

Svar #13
15. april 2008 af mathon

#11

så GODT NOK!!!:-)

Svar #14
15. april 2008 af visuu1 (Slettet)

super, tak for hjælpen.

Skriv et svar til: optisk gitter. Hjælp !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.