Fysik

Vægtløshed

15. april 2008 af :D (Slettet)
Hej:
Håber jeg kan få lidt hjælp til denne her opgave fra et tidligere eksamenssæt - det drejer sig i første omgang om opgave 1:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer05/fysikhn-2005-7-1.pdf


Jeg er gået fuldstændig kold - håber derfor i kan komme med IDEER til, hvordan jeg kan løse hhv. opgave 1a, 1b og 1c.


Tak,
Liv


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Opgave a) Benyt ligningerne for konstant acceleration.

Opgave b) Prøv at udregne massen af luft, der befinder sig inde i røret. Du kender volumen af laboratoriet og densiteten af luft.

c) Her skal du finde hastigheden, når det frie fald er slut. Brug ligningerne fra opgave a) igen og benyt herefter, at v²-v0^2=2a(S-S0).

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. april 2008 af Liv1988 (Slettet)

a) Jeg kan ikke rigtig overskue, hvolken af følgende 2 ligninger jeg skal bruge:

s = ½ * a * t^(2) + v0 * t + s0

v = a * t = v0


Der er noget der siger mig, at jeg skal bruge ligning nummer 2, men hvad er v og hvad er v0? :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#2: Din første intuition er forkert. Du skal bruge den første ligning, da du ikke har nogen kendskab til v og v0. Du skal tænke på, at starthastigheden, v0=0, da man starter med at slippe laboratoriet uden at det har en hastighed. Herefter accelererer det ned mod jorden med en acceleration a=g. Afstanden er de 132m, som du kan indsætte på s's plads. s0 er også nul, da du starter i nulpunktet på dit koordinatsystem.

Brugbart svar (0)

Svar #4
15. april 2008 af Liv1988 (Slettet)

s = ½ * a * t^(2) + v0 * t + s0

132 m = ½ * (9,82 m/s^2) * t^(2) + 0 * t + 0


Nu har jeg en ny problemstilling: Hvad skal jeg gøre af de "2" t'er? :D


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#4: Du har kun et t. Det er bare opløftet i anden potens.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. april 2008 af Liv1988 (Slettet)

#5) Okay det er også rigtig.. Jeg får det til at give:

t = 5,185


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. april 2008 af Liv1988 (Slettet)

Opgave b)
5085 /65 = 78 minutter.

c) Jeg kan ikke rigtig finde ud af opgave c - kunne jeg få lidt ekstra hjælp?



Brugbart svar (0)

Svar #8
15. april 2008 af Lurch (Slettet)

Som Jerslev skrev
"c) Her skal du finde hastigheden, når det frie fald er slut. Brug ligningerne fra opgave a) igen og benyt herefter, at v^2-v0^2=2a(S-S0)."
Her er sluthastigheden v=0, da den jo er bremset helt op, S0 er startstedet, som sættes til 0, og S=4.5m. Så skal du bare finde a.
V0 skalo du som sagt finde som hastigheden objektet har efter det frie fald er slut, og opbremsningen begynder

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. april 2008 af Liv1988 (Slettet)

"V0 skalo du som sagt finde som hastigheden objektet har efter det frie fald er slut, og opbremsningen begynder"

Finder jeg bare det udfra denne her ligning:

v^2-v0^2=2a(S-S0).

og derefter isolere a?

Skriv et svar til: Vægtløshed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.