Matematik

bestem forskrift

16. april 2008 af becky17 (Slettet)
hej jeg har en opgave der lyder

om en eksponentiel aftagende funktion f oplyses, at grafen går gennem punktet p(3,100) og halveringskonstanten er 47

bestem en forskrift for f

hjælp hvordan gør man lige det?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. april 2008 af Isomorphician

hint:
47 = ln(0,5)/ln(a)

Brugbart svar (0)

Svar #2
16. april 2008 af dnadan (Slettet)

hvorefter b kan bestemmes ved indsættelse i f(x)=b*a^x, hvor a, f(x) og x er de kendte værdier.

Svar #3
16. april 2008 af becky17 (Slettet)

tror stadig ikk jeg forstår hvordan jeg når ned til at sætte ind i forskriften:(

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. april 2008 af Sherwood (Slettet)

#3 Løs: 47=ln(0,5)/ln(a)

Svar #5
16. april 2008 af becky17 (Slettet)

altså jeg finder a på den måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. april 2008 af Sherwood (Slettet)

Ja.

Brugbart svar (0)

Svar #7
16. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

ja

Så kender du a, og du kender desuden et punkt på linjen, dvs. et sæt sammenhørende værdi for x og f(x), da punktet p(3,100) = (x,f(x))

Så får du en ligning, hvor den eneste ubekendt er b, som du så kan bestemme

Svar #8
16. april 2008 af becky17 (Slettet)

kan det passe a er -2,669?

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. april 2008 af Musa1989 (Slettet)

DU kan finde a ved at indtaste følgende på TI-89:

solve(47=ln(0.5)/ln(a),a)

Det resultat du har fået er ikke korrekt.
Du burde vide, at a i eksponentialfunktioner aldrig nogensinde kan blive negativ.
Hvis eksponentialfunktionen er aftagende, gælder at 01

I dit tilfælde får jeg a til at være 0,98536

Skriv et svar til: bestem forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.