Matematik

Algebra og brøkregning

07. september 2004 af Yuriana (Slettet)
Øhm, kan nogen derude hjælpe mig. Jeg har nogle stykker for til i morgen, så kan nogen lige hurtigt og grundigt forklare mig hvad man gør for at regne sådan nogle stykker ud, hvis det ikke er meget forlangt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2004 af ScaVenGeR_DK (Slettet)

Hvad er det for nogle stykker?? Det kommer da helt an på hvad der præcist står i opgaven...

Svar #2
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Tja, stykket ser i hver fald sådan her ud: (det er alså kun en af dem)

x+3 2x+1
----- + ----
2 3

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2004 af ScaVenGeR_DK (Slettet)

EHm.. Mener du x+3/2 + 2x+1/3?

Svar #4
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Yes.

Håber ikke at du synes at jeg er lidt for smådum, hvis du nu synes at det er et nemt stykke.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2004 af tante_toffee (Slettet)

når man skriver brøkstykker op herinde, er det nemmest - og mest forståeligt! - at gøre det sådan her:

((x+3)/2)+((2x+1)/3)

gætter på, at det er dét, der står...

mht. løsning: du skal finde en fællesnævner...

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. september 2004 af ScaVenGeR_DK (Slettet)

Fejl fra min side: Jeg mener

(x+3)/2 + (2x+1)/3 ?

Svar #7
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Jamen, jeg ved godt det er 6, men hvad så mere?

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2004 af tante_toffee (Slettet)

hvis fællesnævneren er 6, skal du jo gange tællerne med det samme tal, som du gangede nævnerne med for at få fællesnævneren. derefter kan du sætte dine brøker på fællesbrøkstreg...

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. september 2004 af ScaVenGeR_DK (Slettet)

Fælles brøkstreg bliver (7x + 11)/6, og så kan du vel selv regne den derfra?

Svar #10
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Tjaa, jeg må lige få din forklaring ind i skalden. :)

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. september 2004 af ScaVenGeR_DK (Slettet)

Skal du have den igen?

Først kigger vi på nævnerne. De er henholdsvis 2 og 3. Så finder vi det nærmeste fællesnævner = 6.

Så kan vi dele den op i to for at gøre det lettere... 1; (x+3)/2

Så ganger du den med 3, for at få nævneren 6, hvilket giver (3x+9)/6. Gør det samme med den anden (bare med 2 istedet), hvilket giver (4x+2)/6.

Så på en fælles brøkstreg. (7x+11)/6.

Så isolerer du x og finder værdien... Men det må du selv klare...

Svar #12
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Okay, tak for hjælpen. Jeg prøver på at gøre som du siger :)

Svar #13
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Okay, må jeg så sprøge igen? Jeg fandt ud af det som i sagde /du.

Men nu nævner jeg to stykker jeg ikke ved hvordan jeg skal løse.

1.

4x+3/3 - (2x+1)/3.

Er der noget specielt ved det minus i midten, og hvad er der med parentesen.?
PS: Hvis der står minus begge steder mellem tallene, skal der vel ikke laves om på dem? F.esk 3y-1/2 - 2y-3/3

2.


-2y+5/4 + 5y+8/4

Hvad skal jeg gøre med det minus før 2?

Brugbart svar (0)

Svar #14
07. september 2004 af erdos (Slettet)

Ad 1) Nævneren i begge brøker er 3, så du kan skrive på én brøkstreg. Parantesen skal dog bevares. Det næste træk er at hæve denne (fjerne den) - det gøres ved at ændre fortegnet inde i parantesen (+ bliver til minus).

Dvs: (4x+3-2x-1)/3 = 0

Tælleren sættes lig nul og x isoleres

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. september 2004 af erdos (Slettet)

Ad 2) Du starter med at få tre brøker med nævneren 4. Da du i den ene vil få 20y/4, kan du, når du lægger denne sammen med brøken, hvor de -2 indgår, bare trække dem fra, så du får 18y.

Svar #16
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Okay, så godt.

Men kan du skære det lidt mere ud i pap for mig? Jeg er fatter det ikke helt, men noget af det gør jeg dog :)

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. september 2004 af erdos (Slettet)

Skriv, hvad du ikke fatter... Skriv eventuel dine udregninger, så jeg kan se, hvor du går i stå.

Svar #18
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Okay øhm.

Når jeg skriver 4x+3/3 - (2x+1)/3, hæver jeg den parentes og får =
4x+3-2x-1/3, på en brøkstreg. Derfra blev jeg i tvivl om hvad jeg så skulle gøre.

Svar #19
07. september 2004 af Yuriana (Slettet)

Jeg går jo ud fra, at jeg skal lave det plus i parentesen, om til et minus

Brugbart svar (0)

Svar #20
07. september 2004 af erdos (Slettet)

Rigtigt. Derefter ved du, at en brøk er 0, hvis tælleren er 0 ( 0/x, hvor x er et reelt tal = 0)

Se derfor på 4x+3-2x-1 = 0

Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.