Fysik

Elastikspring

21. april 2008 af Potus (Slettet)
Hej,

Jeg har fået følgende opgave:
http://peecee.dk/upload/view/110329

Jeg ved bare ikke hvordan jeg kommer igang med den. Jeg går allerede kold ved a'eren. Først tænkte jeg at jeg kunne bruge v = g·t
Men da jeg ikke kender tiden duer det ikke.


Brugbart svar (3)

Svar #1
21. april 2008 af peter lind

Brug energibevarelse. mgh=½mv^2


Svar #2
21. april 2008 af Potus (Slettet)

Hvordan bruge den ?

Svar #3
21. april 2008 af Potus (Slettet)

Hm.. nevermind. har fundet ud af det.. heelt vildt svært :P

Svar #4
21. april 2008 af Potus (Slettet)

Nu er jeg imiddlertid gået i stå ved b'eren .. Nogen der kan hjælpe ?

Svar #5
21. april 2008 af Potus (Slettet)

Nu er det c'eren der driller. !!!

Brugbart svar (2)

Svar #6
21. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

Newtons 2 lov siger: Fres = ma

Og da elastikspringet ikke er påvirket af andre kræfter en tyngdekraften, må denne kunne beskrives ved hjælp af Hookes lov, som siger:

Fres = kx

Derved har du Fres = Fres <=> ma = kx

Du kender deformationen x (32m), fjederkonstanten som er lig 62N/m og vægten på udspringeren, som er lig 70 kg. isoler og indsæt.

Svar #7
21. april 2008 af Potus (Slettet)

OKay Tak..

Hvordan så med d'eren ? jeg tænker at det er noget med Epot i toppen og bunden.

Brugbart svar (1)

Svar #8
21. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

Har du styr på d'eren ? :)

Brugbart svar (5)

Svar #9
21. april 2008 af 1234567ii (Slettet)

Du skal beregne tabet i mekanisk energi.

Du ved på forhånd, at energien er bevaret, hvis Emek = Epot+Ekin

Du starter med at finde den mekaniske energi ved faldets start:

Her har udspringeren maksimal potentiel energi og ingen mekanisk energi. Dermed må følgende gælde: Emek = Epot

Og da Epot er givet ved Epot = mgh, kan du bare indsætte.

Epot = 70kg*9,82m/s^2*54m

Epot = 37kJ <=> Emek = 37kJ

Du har nu den mekaniske energi i begyndelsen. Du mangler nu at finde den mekaniske energi i bunden, for derefter at finde differensen mellem de to.

I springets bund har udspringeren også maksimal potentiel energi, og ingen kinetisk energi. Derfor kan vi energi skrive: Emek = Epot

Og da du har med en fjeder at gøre, er den potentielle energi defineret ved:

Epot = (1/2)kx^2 <=> Emek = (1/2)kx^2

Du kender formationen x til det laveste punkt (32m) og fjederkonstanten k, som er lig 62N/m. Dermed får du..

Emek =(1/2)*62N/m*32m^2
Emek = 31,7kJ

Træk disse fra hinanden, og dermed har du tabet af mekanisk energi..

Håber det kunne hjælpe.

Brugbart svar (2)

Svar #10
14. september 2008 af ahmed1111 (Slettet)

hvordan får  den laveste punkt til at 32


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. september 2008 af ahmed1111 (Slettet)

hvordan får I den laveste punkt til at være 32


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. januar 2009 af Kizzeren (Slettet)

Forstår heller ikke lige hvorfor i laver den sådan der?

Hvorfor alt det med kx = ma?


Brugbart svar (1)

Svar #13
14. januar 2009 af mutant1 (Slettet)

Hvordan laver man b'ern? :)


Brugbart svar (1)

Svar #14
24. januar 2009 af ukendten551 (Slettet)

nogen ideer til hvordan man laver b'eren ? 


Brugbart svar (4)

Svar #15
01. februar 2010 af weqas (Slettet)

 b)

Først finder jeg x0 ved at kigge på m*g=62N/m *x0 og det bliver x0=11.072m
derefter bruger jeg formlen Fres=k*(x-x0), hvor x svarer til hans højde overjorden når han hænger stille.
Fres er det samme som m*g
m*g=62N/m*(x-11.072m), her isolere jeg x og det bliver x= 22.144m


Brugbart svar (1)

Svar #16
10. oktober 2010 af gurgeren (Slettet)

#15      

Hvorfor pokker er den resulterende kraft lig med tyngdekraften? Det giver jo ingen mening når udspirngeren hænger stille (så må elastikke jo holde ham oppe lige så meget som tyngderkraften trækker ham ned og det giver jo Fres = 0)?


Brugbart svar (1)

Svar #17
10. oktober 2010 af peter lind

Det der kaldes Fres i #15 er kraften fra elastikken ikke totalkraften på udspringeren. Da den totale kraft på springeren skal være 0, må denne fjederkraft være lige så stor og modsat rettet tyngdekraften.


Brugbart svar (1)

Svar #18
18. januar 2011 af Dont_worry (Slettet)

#15 - er Xo ikke ligevægtsstillingen? 


Skriv et svar til: Elastikspring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.