Matematik
f(x)=b*a^x
21. april 2008 af
Arvin (Slettet)
Jeg har været til prøve i dag, hvor jeg fik givet en opgave som lyder således:
I 1948 var der 823 kræftpatienter. I 1993 var der 5707 kræftpatienter. bestem Værdierne a og b.
Jeg løste så opgaven, med i følge facit var min b forkert. Og stadigvæk nu forstår jeg ikke hvorfor jeg fik en forkert b værdi. Her var hvad jeg gjorde:
1993-1948= 45 år
823=b*a^0 --> 823/(a^0) = b
5707=b*a^45 --> 5707/(a^45) = b
823/(a^0) = 5707/(a^45) --> (a^45)/(a^0) = 5707/823
a^0 = 1
a = 45kvd.rod(5707/823) = 1,044
Nu har jeg bestemt a og den passer også med facit. Nu skal jeg har bestemt b:
5707/(1,044^45) = 822
eller
823/(1,044^0) = 823
Her får jeg min b værdi til cirka 823. Men her er mit problem. I facit stod der at det cirka skulle give 770. Det forstår jeg virkelig ikke. Hvad har jeg gjort galt? Og hvorfor giver facit noget andet?
I 1948 var der 823 kræftpatienter. I 1993 var der 5707 kræftpatienter. bestem Værdierne a og b.
Jeg løste så opgaven, med i følge facit var min b forkert. Og stadigvæk nu forstår jeg ikke hvorfor jeg fik en forkert b værdi. Her var hvad jeg gjorde:
1993-1948= 45 år
823=b*a^0 --> 823/(a^0) = b
5707=b*a^45 --> 5707/(a^45) = b
823/(a^0) = 5707/(a^45) --> (a^45)/(a^0) = 5707/823
a^0 = 1
a = 45kvd.rod(5707/823) = 1,044
Nu har jeg bestemt a og den passer også med facit. Nu skal jeg har bestemt b:
5707/(1,044^45) = 822
eller
823/(1,044^0) = 823
Her får jeg min b værdi til cirka 823. Men her er mit problem. I facit stod der at det cirka skulle give 770. Det forstår jeg virkelig ikke. Hvad har jeg gjort galt? Og hvorfor giver facit noget andet?
Svar #1
21. april 2008 af Musa1989 (Slettet)
Hvis du sætter x til at være antal år efter 1948 (hvilket du også har gjort), kan b ikke være andet end 823..
Svar #2
21. april 2008 af Arvin (Slettet)
#1 Jeg forstår bare ikke hvorfor facit siger 770.
Jeg har fået forklaret at hvis man indtegner funktionen i logaritmisk papir, så vil man kunne se at linjen rammer i 770. Men jeg forstår det nu stadig ikke. Det her giver slet ikke mening for mig.
Jeg har fået forklaret at hvis man indtegner funktionen i logaritmisk papir, så vil man kunne se at linjen rammer i 770. Men jeg forstår det nu stadig ikke. Det her giver slet ikke mening for mig.
Svar #3
22. april 2008 af Musa1989 (Slettet)
Er du sikker på, at der ikke er en detalje, du har overset ?
Skriv et svar til: f(x)=b*a^x
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
