Fysik

spektral

25. april 2008 af Lisa02 (Slettet)
Hej, jeg lavede et forsøg i skolen hvor vi undersøgte bølgelængden for et stof.

Der står nu i min opgave, at jeg skal beskirve el. vise
hvorledes energien af en af de liner som jeg så, beskrives ved følgende formel: E = (h*c)/(lambda), hvoraf h er Plankc KONSTANT givet ved: 1,989*10^-25.
Jeg kender lambda=650nm, og c er lysets hastighed: 3,0*10^8 m/s.

E=(1,989*10^(-25)*3,0*10^8 m/s)/(650nm) =9,18*10^-20.

Så har jeg et par spg.

1) Ser det korrekt ud?
2) Hvad er enheden for Plancks konstant?
3) Hvad kommer resultatet ud i? (her mener jeg enheden)

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2008 af Daniel TA (Slettet)

Brug en anden form af Planck konstant.. Den der hedder 6,63*10^-31 J*s .. I så fald kommer energien ud i Joule, hvilket er meget heldigt..

Den værdi du har for Plankc konstant må være eV*s.. Hvis det er tilfældet får du energien ud i eV (elektronvolt).. Ellers ser udregningerne rigtige ud :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2008 af mathon

E = (h*c)/lambda

E = (1,98645*10^(-25) J*m)/(650*10^(-9) m) = 3,05607*10^(-19) J = 1,90745 eV


1) Ser det korrekt ud? - ikke helt
2) Hvad er enheden for Plancks konstant? - J*s
3) Hvad kommer resultatet ud i? (her mener jeg enheden) J -> eV

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. april 2008 af mathon

h * c = (6,62608*10^(-34) J*s) * (2,99792*10^8 m/s) =
1,98645*10^(-25) J*s*m/s = 1,98645*10^(-25) J*m

Svar #4
25. april 2008 af Lisa02 (Slettet)

hvilken af de to er rigtige? #2, #3 ?

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2008 af mathon

#2, #3 er lige rigtige, dvs. udelukker ikke hinanden,
hvilket ses ved opmærksom gennemlæsning

Brugbart svar (0)

Svar #6
25. april 2008 af Daniel TA (Slettet)

De er begge rigtige.
h*c=1,98645*10^(-25) J*m , dvs. at du ikke skal gange med lysets hastighed bagefter, altså c.. Men normalt vil man skrive værdien for Planck 6,63*10^-34 J*s og så gange med c, derefter delt med bølgelængden

Skriv et svar til: spektral

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.