Andre fag
Avis artikel
02. maj 2008 af
geschwin (Slettet)
Heej :)
Nogen som kan hjælpe?
Hvad hører en avis artikel ind under?
Er det samfundsvidenskab eller humanvidenskab?
På forhånd tak!
Nogen som kan hjælpe?
Hvad hører en avis artikel ind under?
Er det samfundsvidenskab eller humanvidenskab?
På forhånd tak!
Svar #2
02. maj 2008 af Sherwood (Slettet)
Det er jo svært at sige. Jeg vil mene, at det afhænger af, hvad artiklen omhandler.
Svar #3
02. maj 2008 af blackduck (Slettet)
#0
Avisartiklen som kommunikationsform er humanvidenskabelig, simpelthen fordi den er produceret af et menneske for et menneske med et kommunikationsformål.
Indholdet kan ofte være samfundsrelateret, men det kan jo også være en boganmeldelse eller reportage fra det lokale karneval.
Avisartiklen som kommunikationsform er humanvidenskabelig, simpelthen fordi den er produceret af et menneske for et menneske med et kommunikationsformål.
Indholdet kan ofte være samfundsrelateret, men det kan jo også være en boganmeldelse eller reportage fra det lokale karneval.
Svar #4
05. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)
Hvad hører en avisartikel ind under? Det kommer noget an på, hvad det er, du gerne vil have at vide?
I min forklaring vil jeg tage udgangspunkt i Det danske decimalklassifikationssystem DK5 (Dansk Decimalklassifikations 5. udgave),benyttes i de danske folkebiblioteker.
Et decimalklassifikationssystem er typisk opbygget i ti discipliner nummereret fra 0-9, der så igen underinddeles i ti undergrupper osv osv ... Det hedder faktisk decimalklassifikationssystem, fordi 10 på latin hedder decem.
De 10 discipliner i DK5 er:
00-07 Bogvæsen. Biblioteker. Museer. Medier. Leksika og blandede værker
10-19 Filosofi. Psykologi. Videnskab og forskning. Kommunikation og IT
20-29 Religion
30-39 Samfundsfag. Pædagogik. Forsorg. Folkekultur
40-49 Geografi og rejser. Lokalhistorie
50-59 Naturvidenskab. Matematik. Antropologi og etnografi
60-69 Teknik. Sygdom og sundhed. Erhverv. Hus og hjem
70-79 Kultur. Kunstarter. Sport
80-89 Litteratur. Sprog
90-99 Historie. Biografier og erindringer
Disciplin 0, der omfatter 00-07 henhører ikke til nogen bestemt videnskab, men kaldes Alment eller - på engelsk - generalia.
Disciplin 0 underinddeles følgende undergrupper:
Gruppe 00-07 har disse undergrupper:
00 Bogvæsen og boghåndværk
01 Bibliografi
02 Biblioteks- og arkivvæsen
03 Encyklopædier. Konversationsleksika
04 Samlinger. Værker af blandet indhold
05 Aviser. Periodica af blandet indhold
06 Museumsvæsen i alm.
07 Medier
Den danske nationalbibliografi registrerer danske avisartikler af en vis størrelse, og her klassificeres de enkelte avisartikler efter, hvad de handler om, så en artikel om humaniora klassificeres som humaniora, en artikel om Det periodiske System klassificeres som atomfysik, en artikel om folkekirken eller islam klassificeres som religion, en artikel om socialvidenskaberne eller samfundsvidenskaberne klassificeres i disciplin 3 (30-39).
Pointet er altså, at avisartikler ENTEN kan klassificeres enkeltvis og det sker så efter emne - efter hvad artiklen HANDLER om.
Hvis der er tale om en samling af avisartikler, der handler om alt muligt forskelligt, kan denne klassificeres i gruppe 04 = Skrifter af blandet indhold
Hvis du derimod mener selve publikationsformen AVISER, klassificeres de i formgruppen 05, der omfatter aviser og periodika af blandet indhold.
Og hvis det er det journalistiske indhold, du fokuserer på, placeres det i gruppe 07 = journalistik.
Men som du ser: AVISARTIKLER SOM EMNE kan klassificeres forskelligt alt efter hvilket aspekt ved avisartiklen, man lægger vægt på. Men altid i hoveddisciplin 0 = ALMENT eller GENERALIA.
Mvh
Ms Nielsen
I min forklaring vil jeg tage udgangspunkt i Det danske decimalklassifikationssystem DK5 (Dansk Decimalklassifikations 5. udgave),benyttes i de danske folkebiblioteker.
Et decimalklassifikationssystem er typisk opbygget i ti discipliner nummereret fra 0-9, der så igen underinddeles i ti undergrupper osv osv ... Det hedder faktisk decimalklassifikationssystem, fordi 10 på latin hedder decem.
De 10 discipliner i DK5 er:
00-07 Bogvæsen. Biblioteker. Museer. Medier. Leksika og blandede værker
10-19 Filosofi. Psykologi. Videnskab og forskning. Kommunikation og IT
20-29 Religion
30-39 Samfundsfag. Pædagogik. Forsorg. Folkekultur
40-49 Geografi og rejser. Lokalhistorie
50-59 Naturvidenskab. Matematik. Antropologi og etnografi
60-69 Teknik. Sygdom og sundhed. Erhverv. Hus og hjem
70-79 Kultur. Kunstarter. Sport
80-89 Litteratur. Sprog
90-99 Historie. Biografier og erindringer
Disciplin 0, der omfatter 00-07 henhører ikke til nogen bestemt videnskab, men kaldes Alment eller - på engelsk - generalia.
Disciplin 0 underinddeles følgende undergrupper:
Gruppe 00-07 har disse undergrupper:
00 Bogvæsen og boghåndværk
01 Bibliografi
02 Biblioteks- og arkivvæsen
03 Encyklopædier. Konversationsleksika
04 Samlinger. Værker af blandet indhold
05 Aviser. Periodica af blandet indhold
06 Museumsvæsen i alm.
07 Medier
Den danske nationalbibliografi registrerer danske avisartikler af en vis størrelse, og her klassificeres de enkelte avisartikler efter, hvad de handler om, så en artikel om humaniora klassificeres som humaniora, en artikel om Det periodiske System klassificeres som atomfysik, en artikel om folkekirken eller islam klassificeres som religion, en artikel om socialvidenskaberne eller samfundsvidenskaberne klassificeres i disciplin 3 (30-39).
Pointet er altså, at avisartikler ENTEN kan klassificeres enkeltvis og det sker så efter emne - efter hvad artiklen HANDLER om.
Hvis der er tale om en samling af avisartikler, der handler om alt muligt forskelligt, kan denne klassificeres i gruppe 04 = Skrifter af blandet indhold
Hvis du derimod mener selve publikationsformen AVISER, klassificeres de i formgruppen 05, der omfatter aviser og periodika af blandet indhold.
Og hvis det er det journalistiske indhold, du fokuserer på, placeres det i gruppe 07 = journalistik.
Men som du ser: AVISARTIKLER SOM EMNE kan klassificeres forskelligt alt efter hvilket aspekt ved avisartiklen, man lægger vægt på. Men altid i hoveddisciplin 0 = ALMENT eller GENERALIA.
Mvh
Ms Nielsen
Skriv et svar til: Avis artikel
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
