Fysik
Gitterformlen hjælp!
11. september 2004 af
Freya (Slettet)
Skal skrive en rapport om et forsøg vi har lavet i fysik.
Forsøget går ud på at eftervise gitterformlen. Mit problem er det teori jeg skal skrive. Jeg skal forklare gitterformlen. Altså "beviset" for den, men jeg forstår det ikke. Har bogen "Fysikkens verden 2", og den forklaring der står der er helt uforståelig.
Nogen der kan forklare mig noget, eller fortælle mig hvor jeg ellers kan læse mig frem til det?
Mvh Freya
Forsøget går ud på at eftervise gitterformlen. Mit problem er det teori jeg skal skrive. Jeg skal forklare gitterformlen. Altså "beviset" for den, men jeg forstår det ikke. Har bogen "Fysikkens verden 2", og den forklaring der står der er helt uforståelig.
Nogen der kan forklare mig noget, eller fortælle mig hvor jeg ellers kan læse mig frem til det?
Mvh Freya
Svar #1
11. september 2004 af Peden (Slettet)
Du skal nok ikke bevise formlen, snarer udlede den. Nu er det lang tid siden jeg har beskæftiget mig med optik og lys etc. (2.g ? ) så jeg er lidt rusten der. Du skal nok se på hvorledes lyset laver positiv interferens i nogen specielle punkter i udbredelsesretningen.
Ellers må du skrive præcist hvad du ikke kan finde ud af (gerne sammen med det der står i bogen), så skal jeg prøve at hjælpe dig med det.
Ellers må du skrive præcist hvad du ikke kan finde ud af (gerne sammen med det der står i bogen), så skal jeg prøve at hjælpe dig med det.
Svar #2
11. september 2004 af Freya (Slettet)
I teorien skal jeg, ja hvad kan man sige, forklare gitterformlen.
Det er lidt svært at forklare, da det der står i bogen hænger sammen med nogle billeder.
Men altså jeg skal bruge gitterformlen til at regne vinklen for 1. orden 2. orden osv. ud når man sender en lysbølge igennem et gitter. Det kan jeg sagtens,Det er jo bare at sætte talene ind i formlen, og jeg forstår også det med interferens og hvorfor det opstår. Mit problem er at jeg skal forklare hvorfor formlen passer. Det står i min bog, men jeg forstår det ikke. Det er virkeligt dårligt forklaret.
Mvh Freya
Det er lidt svært at forklare, da det der står i bogen hænger sammen med nogle billeder.
Men altså jeg skal bruge gitterformlen til at regne vinklen for 1. orden 2. orden osv. ud når man sender en lysbølge igennem et gitter. Det kan jeg sagtens,Det er jo bare at sætte talene ind i formlen, og jeg forstår også det med interferens og hvorfor det opstår. Mit problem er at jeg skal forklare hvorfor formlen passer. Det står i min bog, men jeg forstår det ikke. Det er virkeligt dårligt forklaret.
Mvh Freya
Svar #3
11. september 2004 af riquelme (Slettet)
det er lidt svært at forklare uden en tegning, men jeg kan da prøve (jeg har heller ikke selv nogen tegning, så det kan være det bliver lidt rodet)...
du skal vise: d*sin(v) = n*lambda
Betragt en væg med to spalter (tegn!), afstanden mellem disse er d. Tegn to lysstråler (dvs. linjer som er vinkelret på bølgefronterne) som udgår fra hver af spalterne i en vilkårlig vinkel v i forhold til normalen til væggen. Tegn en streg som udgår fra den ene spalte og som forbinder den ene lystråle vinkelret med den anden.
Nu har du en retvinklet trekant hvor hypotenusen er vægstykket mellem spalterne (længde d) og den ene katete er vejlængdeforskellen for de to stråler. Denne er lig d*sin(v) (se på trekanten).
Hvis der skal være konstruktiv interferens skal vejlængdeforskellen være et helt antal bølgelængder, dvs. n*lambda - dette giver gitterformlen:
d*sin(v) = n*lamda
du skal vise: d*sin(v) = n*lambda
Betragt en væg med to spalter (tegn!), afstanden mellem disse er d. Tegn to lysstråler (dvs. linjer som er vinkelret på bølgefronterne) som udgår fra hver af spalterne i en vilkårlig vinkel v i forhold til normalen til væggen. Tegn en streg som udgår fra den ene spalte og som forbinder den ene lystråle vinkelret med den anden.
Nu har du en retvinklet trekant hvor hypotenusen er vægstykket mellem spalterne (længde d) og den ene katete er vejlængdeforskellen for de to stråler. Denne er lig d*sin(v) (se på trekanten).
Hvis der skal være konstruktiv interferens skal vejlængdeforskellen være et helt antal bølgelængder, dvs. n*lambda - dette giver gitterformlen:
d*sin(v) = n*lamda
Skriv et svar til: Gitterformlen hjælp!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
