Almen studieforberedelse (AT)

Teori, model?

05. maj 2008 af LMMS (Slettet)
Hvad er forskellen mellem en teori og en model?

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2008 af sukkerknald (Slettet)

En model kan sagtens være en del af teorien!!

Svar #2
06. maj 2008 af LMMS (Slettet)

Det var nok ikke lige det svar, jeg havde forventet. Der MÅ være en definition af, hvad der er henholdsvis en teori og en model. Eller rettere, det ER der. Men hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2008 af sukkerknald (Slettet)

Teori er jo et forsøg på forklaring af en begivenhed eller adfærd, eller jeg ved ikke, mens en model er en skematisk og forenklet fremstilling af en teori. Så derfor er modelen en klar del af teorien!!!!

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2008 af humosof (Slettet)

Der findes næppe nogen bestemte definitioner, da begrebet teori f.eks. er meget forskelligt indenfor forskellige fag og måske bare i dagligdagen.

Lad mig komme med eksempler i faget fysik.
En teori er et forsøg på at forklare hvordan nogle størrelser hænger sammen. Jeg kan f.eks. lave en teori om, at frekvensen af overtonerne i musik er givet ved grundtonen gange et helt tal, dvs F_overtone = n * F_grundtone. Den kan jeg så efterprøve ved at måle frekvenserne og se om teorien passer.

En model er i fysik ofte et forsøg på at forsimple tingene, for at gøre vores meget komplicerede verden mere tilgængelig. Atomer er f.eks. overordentlig svære at forstå. Men vi kan stadig vælge at forstå dem som bestående af kerner hvorom der flyver elektroner - svarende til planeter der kredser rundt om solen. Den model er ok til at forklare hvorfor elektroner kan "modtage" og "udsende" bølger, men temmelig dårlig til at forklare vanskeligere ting. Der er man nødt til at komplicere modellen og bruge kvantemekanik.

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2008 af humosof (Slettet)

Dvs. mit bud er:

Teori = en hypotese som kan efterprøves
Model = en forsimplet beskrivelse af noget komplekst

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. maj 2008 af Siiiiine (Slettet)

Ja som de andre har sagt...
en model kan typisk visualisere en teori.. fx i samfundsfag kan man fx have en model, som viser magtkoncentrationen i et land, og denne model bygger på en teori.

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2008 af Oxoniensis (Slettet)

#4

Bohrs model er udledt ved hjælp af kvantemekaniske principper.

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2008 af humosof (Slettet)

#7

Ja, det har du jo ret i. Bohr kom på forunderlig vis frem til at impulsmomentet skulle være kvantiseret i størrelser af L = n*h_streg for at undgå den katastrofe, at elektronen spiralerer ind i kernen og begår selvmord mod protonen. Men ikke desto mindre var Bohrs model på ingen måde kvantemekanisk komplet. Det var et af de spæde skridt til kvantemekanikken.

Man skal nok snarere sige at kvantemekanikken er udledt af bl.a. Bohrs model :-)

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2008 af Fabre (Slettet)

Du kan finde definitionerne i bogen primus som du har fået af din skole

Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2008 af vmlp (Slettet)

På klassen spurgte vi min samfundsfagslærer:

Hvis man tager udgangspunkt i en model og udbygger den med tilstrækkeligt mange variable, fremkommer en model.

Dvs. at modellen er mere konkret en teorien, idet teorien dækker et større område.

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2008 af vmlp (Slettet)

RETTELSE!

Det er selvfølgelig en TEORI, der fremkommer...!

Skriv et svar til: Teori, model?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.