Dansk

Hvad betyder (...) helt præcis?

05. maj 2008 af Draupner (Slettet)
Jeg er stødt på disse punktummer omsluttet af parenteser i en del tekster efterhånden, men jeg har ikke kunnet finde nogle konkrete forklaringer på hvad de betyder. Hvis der er nogen der ved det, må i meget gerne skrive.

Vh
Mads

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

Tekststykket fortsætter men er ikke relevant, ift. hvad man gerne vil vise. For alligevel at citere korrekt gør man opmærksom på, at stykket er et led i en større kontext.

Svar #2
05. maj 2008 af Draupner (Slettet)

Tak for det lynhurtige svar, Sherwood.

Brugbart svar (1)

Svar #3
05. maj 2008 af BentJ (Slettet)

[...]

Brugbart svar (1)

Svar #4
11. maj 2008 af Bruger slettet (Slettet)

De kaldes Udeladelsesprikker :)

(...) indsættes i et citat, når der er udeladt noget af den oprindelige tekst i citatet.

Den, der citerer har - som Sherwood siger - skønnet at det udeladte ikke er relevant i forhold til det, citatet skal belyse.

Det er imidlertid ikke sikkert, at den, der citerer har skønnet rigtigt. Derfor er det vigtigt, at markere, når noget er udeladt. Så kan vi andre jo altid gå hen og se efter, om vi synes teksten er blevet fordrejet ved at noget vigtigt er udeladt.

Se også Retskrivningsreglerne på Sproget.dk, hvoraf det fremgår, at parenteserne slet ikke er nødvendige - hvilket kom bag på mig!
http://sproget.dk/raad-og-regler/retskrivningsregler_mv/retskrivningsregler/a7-40-60/a7-41-43-punktum/a7-43-prikker

Kontoret for De Europæiske Fællesskabers Officielle Publikationer har udarbejdet retningslinier for, hvorledes udeladelsesprikker skal skrives i EU-publikationer, og de foreskriver, at prikkerne skal sættes i skarpe parenteser: [...], jfr
http://publications.europa.eu/code/da/da-250404.htm

Det er der også en del tidsskrifter, der gør.

I den danske Wikipedia er der en artikel om udeladelsesprikker, der også omfatter brugen i matematisk notation, i datalogi og i andre specielle sammenhænge: http://da.wikipedia.org/wiki/Udeladelsesprikker

Den engelsksprogede Wikipedia gør opmærksom på, at der er forskellige regler for udeladelsestegn i forskellige sprogområder, og at der benyttes både runde (...) og kantede [...] parenteser http://en.wikipedia.org/wiki/Ellipsis
Mvh
Ms Nielsen

Skriv et svar til: Hvad betyder (...) helt præcis?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.