Fysik

Sugepumpe

07. maj 2008 af HanneOlsen (Slettet)

Hej

Har en opgave som jeg ikke kan løse, håber at nogen vil hjælpe.

Sugepumpe er en ældgammel pumpetype. Når stemplet trækkes op, skabes der et undertryk i røret under stemplet, og atmosfærens tryk presser vandet i pumperøret op. Ventiler søger for, at vandet ikke løber tilbage, men presses op til pumpens tud, når stemplet igen føres med. Efter ganske få ture op og ned med stemplet er vandet i tuden steget, så det står over stemplets tud. Pumper af denne type blev benyttet i slutningen af middelalderen til at pumpe vand op fra minerne. Selv de bedste pumper kunne dog ikke løfte mere end 7-78 meter. Det undrede man sig over men kunne ikke give nogen forklaring.

Hvad er forklaring og hvor stor er den teoretiske maksimale pumpehøjde?

KOM NU !

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

trykket fra den atmosfæriske luft skubber vandet op. Ved en vis højde, bliver tyngekraftens virkning på vandsøjlen større end kraften fra luften.

Svar #2
07. maj 2008 af HanneOlsen (Slettet)


1#
Hved mener du med tyngdekraftens virkning på søjlen ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

altså, tyngdeaccelerationen virker på alle ting her på jorden. Trykket fra en vandsøjle beregnes således ved F = masse*9,82 N/kg

når F > en atm så virker systemet ikke længere.

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

indsæt tyngdekraften for "Trykket".

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. maj 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Dine enheder passer ikke. Tryk er kraft pr. areal, ikke bare kraft.

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

ja, det er jo derfor, jeg ændrede tryk til kraft. Der står jo også F (force).

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2008 af DeutscherDäne (Slettet)

#5 fint fint. Du har ret.

når P søjle > en atm så virker systemet ikke længere.

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. maj 2008 af Jerslev (Slettet)

#7: Jeg kunne ikke helt finde ud af, hvad du mente med #4, og det var derfor jeg for #0s skyld skrev, at enhederne ikke passer. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2008 af -Zeta- (Slettet)

Undertrykket i pumperøret er næsten 0 atm og atmosfærens tryk på 1 atm "suger" således vandet op. Den maksimale teoretiske højde som vand kan suges op, er bestemt ved trykket i en vækstsøjle:

h = p/(rho*g) = (1 atm)/(1 g/cm^3 * 9.82 m/s^2) ~= 10,3 m

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. maj 2008 af -Zeta- (Slettet)

trykket i en vækstsøjle --> trykket af en væskesøjle

Skriv et svar til: Sugepumpe

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.