Fysik
Centrifugering?
08. maj 2008 af
Small311 (Slettet)
Nogen der kan forklare mig hvad de her tre metoder gør:
[U-235 udvindes ved en af disse tre metoder]...:
1. gasdiffusion
2. elektromagnetisk proces
3. centrifugering
tak :-)
[U-235 udvindes ved en af disse tre metoder]...:
1. gasdiffusion
2. elektromagnetisk proces
3. centrifugering
tak :-)
Svar #1
08. maj 2008 af humosof (Slettet)
2. elektromagnetisk proces
Din blanding af U-235 og U-238 ioniseres og accelereres vha. en spændingsforskel (en elektron-kanon). Du sender dem ind i et område med et homogent magnetfelt vinkelret på uranets bevægelsesretning. Jvf. Lorentz-kraften F=q*vxB er kraften hele tiden vinkelret på hastighedsvektoren og på magnetfeltet. Uranet vil derfor udføre en jævn cirkelbevægelse. Dvs.
q*v*B = m*v^2/r => m = q*B*r / v
m er altså proportional med radius. Så det tungere U-238 vil komme længere end U-235. Dermed er de separeret. (Men bemærk at der kræves et hastighedsfilter da v skal være den samme for at det virker).
3. centrifugering
Centrifugering handler også om at bruge masserne til adskillelse. I en centrifuge vil ting med forskellig masse lægge sig i forskellige afstande fra centrum. U-238 vil altså lægge sig yderst og U-235 inderst. Hvordan de separeres herfra har jeg ingen ide om :-)
1. gasdiffusion
Diffusion er spredning af molekyler fra høj til lav koncentration. Dvs. der bruges nogle filtre af en art til at udnytte masseforskellen og størrelsesforskellen af U-235 og U-238.
Din blanding af U-235 og U-238 ioniseres og accelereres vha. en spændingsforskel (en elektron-kanon). Du sender dem ind i et område med et homogent magnetfelt vinkelret på uranets bevægelsesretning. Jvf. Lorentz-kraften F=q*vxB er kraften hele tiden vinkelret på hastighedsvektoren og på magnetfeltet. Uranet vil derfor udføre en jævn cirkelbevægelse. Dvs.
q*v*B = m*v^2/r => m = q*B*r / v
m er altså proportional med radius. Så det tungere U-238 vil komme længere end U-235. Dermed er de separeret. (Men bemærk at der kræves et hastighedsfilter da v skal være den samme for at det virker).
3. centrifugering
Centrifugering handler også om at bruge masserne til adskillelse. I en centrifuge vil ting med forskellig masse lægge sig i forskellige afstande fra centrum. U-238 vil altså lægge sig yderst og U-235 inderst. Hvordan de separeres herfra har jeg ingen ide om :-)
1. gasdiffusion
Diffusion er spredning af molekyler fra høj til lav koncentration. Dvs. der bruges nogle filtre af en art til at udnytte masseforskellen og størrelsesforskellen af U-235 og U-238.
Svar #3
08. maj 2008 af humosof (Slettet)
Dejligt :-)
Ved centrifugeringen skal jeg nok lige tilføje, at det må være varmet en del op for at det virker. Og der er helt sikkert mange flere detaljer til alle tre, men det kan du jo altid lede efter på nettet hvis du bliver nysgerrig.
Ved centrifugeringen skal jeg nok lige tilføje, at det må være varmet en del op for at det virker. Og der er helt sikkert mange flere detaljer til alle tre, men det kan du jo altid lede efter på nettet hvis du bliver nysgerrig.
Skriv et svar til: Centrifugering?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
