Matematik

eksponentiel forskrift

13. maj 2008 af P.L. (Slettet)
Hvorfor kan jeg ikke få det rigtige resultat? hvad gør jeg galt?

P (2,3)
Q(6,13)

a= x2-x1 * kvadratrod(y2/y1)

a= 6-2 * kvadratrod(13/3)

a = 4* kvadratrod (4,33)= 8,32

b= y1/a^x1

b= 3/8,32^2 = 0,0433

y=b*a^x
y = 0,0433*8,32 ^x

skulle ifølge facitlisten give y= 1,4412*1,4428^x

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. maj 2008 af mathon

y = b*a^x

13 = b*a^6
3 = b*a^2........ligningerne divideres

(13/3) = a^(6-2) = a^4

a = (13/3)^(1/4) = 1,4428

y = b*1,4428^x
og
b = y/1,4428^x
hvoraf
b = 13/1,4428^6 = 3/1,4428^2 = 1,4412
dvs.

y = 1,4412*1,4428^x

Svar #2
13. maj 2008 af P.L. (Slettet)

det forstår jeg ikke så meget af:

altså jeg plejer bare at bruge formlerne til at finde a og b:

a= x2-x1/ kvadratrod(y2/y1)

b= y1/a^x1

??

Svar #3
13. maj 2008 af P.L. (Slettet)

Er der nogle der ved om man til eksamen udenhjælpe midler bare må skrive:

Opgave: bestem a og b for den eksponentielle funktion:
P(3,4) og Q(7,10)

a= x2-x1* kvardatrod (y2/y1)

a= 7-3*kvadratrod(10/4)


b= y1/a^x1
b= 4/a^3

også ikke regne det ud, men bare skrive det ind i formlen... ?


det er bare fordi i potensfunktioner kommer der jo log(y2)-log(y1)/log(x2)-log(x1) og man skal vil ikke kunne regne log i hovedet????

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2008 af mathon

det hedder
a = (x2-x1)'te rod af (y2/y1) = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

og ikke "x2-x1* kvadratrod"

a = (6-2)'te rod af (y2/y1) = (y2/y1)^(1/4)
som vist
i
#1

Svar #5
13. maj 2008 af P.L. (Slettet)

Det er selvfølgelig rigtigt, var lige en brøler fra min side som jeg havde overset...

Men ved i om man til eksamen bare må skrive a= x2-x1^kvadratrod af (y2/y1)

a= 6-2^ kvadratrod af 13/3 ?

også b

b= y1/a^x1
b= 3/a^2


? altså så man skriver tallene ind i formlerne men ikke regner dem ud... for som sagt kan man jo få potensfunktion, eller nogle mærkelige tal som man skal tage kvadratroden af, og er jo ikke et krav man skal kunne uden lommeregner, og her viser man jo hvad man gør....

er der nogle der ved om man må gøre det???

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. maj 2008 af mathon

man må selvfølgelig ikke skrive
a = x2-x1^kvadratrod af (y2/y1), da det er direkte forkert, som skrevet i
#4
DET GENTAGES
det hedder
a = (x2-x1)'te rod af (y2/y1) = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

men tallene skal indsættes i de rigtige formler


den 2.rod af x kaldes kvadratrode og af bekvemmelighed skrives 2-tallet ikke
den 3.rod af x kaldes kubikroden eller 3.rod af x og ikke 3.kvadratrod

...få det vrøvl ud af hovedet og læs/lær af, hvad hjælperne skriver til dig, i stedet for at fare uoplyst videre...:-)

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2008 af oOsileOo (Slettet)


#6 - Hvordan taster man det ind på Ti-89? altså f.eks a=(x2-x1)te' rod (y2/y1) = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

Skriv et svar til: eksponentiel forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.