Fysik

Eksamensopgave: Messier Galakser

18. maj 2008 af Malfoy (Slettet)
Hej,
Jeg kunne godt bruge noget hjælp til opgave 1B i følgende eksamenssæt:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/vejlopg-nyordning/fy/STX071-FYA%20V_vejl1.pdf


a) Beregn rødforskydningen for galaksen M65

z = 121,894 - 121,567 / (121,567) = 0,003 nm


b) Bestem ved hjælp af data i tabellen en værdi for Hubble konstanten.
Jeg ved at Hubblekonstanten er givet ved:

H_0 = ((v_0) / (r_0))

Jeg har alle r_0 værdierne oplyst, men hvad så med v_0 - hvordan finder jeg dem?


Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2008 af dripdk (Slettet)

Farten kan bestemmes ud fra formlen med rødforskydning, den lyder på:
v = z*c

Dernæst kan du indsætte tabelværdierne v og r i et excel dokument, sætte punkterne på en graf, og finde den bedste rette linje. Her skulle hældningen gerne være lig Hubbles konstant.

Svar #2
18. maj 2008 af Malfoy (Slettet)

#1) Genialt - tak for hjælpen ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2008 af Riemann

#0
Husk, at z er et tal uden enhed.

Du er kommet til at skrive, at z har enheden "nm" i dit indlæg.

Brugbart svar (0)

Svar #4
14. april 2009 af Jessica1

Laboratoriebølgelængderne.. er det den samme for alle tal eller skal man finde forskellige i databogen ? : S


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. april 2009 af Riemann

Dit spørgsmål giver ikke helt mening. Måske besvarer nedenstående dit spørgsmål:

Laboratorie-bølgelængden er bølgelængden som måles, når man er i hvile i forhold til lyskilden. Du kan finde lab-bølgelængderne for mange overgange i din databog.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. april 2009 af Riemann

Du må lige uddybe dit spørgsmål hvis ikke svaret i #5 er hjælp nok....


Skriv et svar til: Eksamensopgave: Messier Galakser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.