Fysik

Radioaktivitet

22. maj 2008 af handyman (Slettet)
Jeg søger hjælp for at komme videre. Jeg får oplyst følgende:

Alfa (Am-241): 37 kBq
Beta (Sr-90): 37 kBq
Gamma (Cs-137): 370 kBq

Alfa: 432,7 år
k = ln^2/432,7*365*24*60*60 = 5,1*10^-11

Beta: 29,1 år
k = ln^2/29,1*365*24*60*60 = 7,6*10^-10

Gamma: 30,17 år
k = ln^2/30,17*365*24*60*60 = 7,3*10^-10

Derefter skal jeg beregne:

a) antal radioaktive kerner i kilden
b) massen af det radioaktive stof i kilden

Hvordan løser jeg ovenstående opgaver?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2008 af Azured (Slettet)

Der er ingen grund til at oprette flere tråde. Som jeg skrev i foregående tråd er løsningen til a meget nem, nemlig:

A=-dN/dt=kN

Til a'eren er det N (antallet af kerner) du leder efter. Du har selv fundet k, og du har fået A oplyst.

Svar #2
22. maj 2008 af handyman (Slettet)

Men kan du ikke give et eksempel på a og b - det ville hjælpe mig meget. Jeg kan ikke gennemskue opgaverne...

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. maj 2008 af mathon

Alfa (Am-241): 37 kBq = 37*10^3 Bq = 37*10^3 s^(-1)

k = ln(2)/(432,7*365*24*3600 s) = 5,1*10^(-11) s^(-1)

A = k*N

N = A/k = (37*10^3 s^(-1))/(5,1*10^(-11) s^(-1)) = 7,3*10^14

Svar #4
22. maj 2008 af handyman (Slettet)

Hvad med hensyn til opgave b?

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2008 af mathon

b)
N*(241 u) = (7,3*10^14)*(241 u) = 1,5622*10^17 u = 2,594*10^(-10) kg =
2,594*10^(-7) g = 0,2594*10^(-6) g = 0,2594 µg

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2008 af Azured (Slettet)

massen af det radiaktive stof kan beregnes som

M=Nm, hvor M er den totale masse af stoffet, N er antallet af radiaktive atomer og m er massen af ét atom.

m kan du slå op i en databog, men den er ca. 241u for Am-241, ca. 90u for Sr-90 osv., men om du kan bruge det, afhænger af hvor præcist din lærer gerne vil have det.

N har du lige fundet (jf. mathon's indlæg).

Svar #7
22. maj 2008 af handyman (Slettet)

Hvordan regner du units om til kg og fra kg til gram i dette tilfælde?

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. maj 2008 af mathon

1 kg = N_A*10^3 u = 6,02214*10^23*10^3 u = 6,02214*10^26 u
og
dermed
1 u = (6,02214*10^26)^(-1) kg = 1,66054*10^(-27) kg

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. maj 2008 af mathon

2,594*10^(-10) kg = 2,594*10^(-10)*10^3 g = 2,594*10^(-10+3) g = 2,594*10^(-7) g = (2,594/10)*(10*10^(-7)) g = 0,2594*(10^(-6) g) = 0,2594 µg

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. maj 2008 af mathon

1,5622*10^17 u = 1,5622*10^17*(1,66054*10^(-27)) kg = 2,594*10^(-10) kg

Svar #11
22. maj 2008 af handyman (Slettet)

Mange tak mathon og Azured

Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.