LaTeX

Memoir

27. maj 2008 af DanniBred (Slettet)
Man kan bruge \LaTeX til at vise 'logoet' men hvordan gør man lige det samme med memoir - hvad er makroen?

Brugbart svar (2)

Svar #1
27. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

Hos mig virker det med:

\LaTeX{}

Brugbart svar (2)

Svar #2
27. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

\LaTeX{}

Så gik det vist..

Brugbart svar (2)

Svar #3
27. maj 2008 af daleif (Slettet)

det hjælper altid at give et eksempel på det som giver problemer, så er der nemmere for os andre at finde fejlen.

jeg plejer at lave nogle aliaser for \LaTeX

\let\latex\LaTeX
\let\laTeX\LaTeX
\let\LateX\LaTeX

Brugbart svar (2)

Svar #4
27. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Undskyld, jeg sådan lige smutter ind og ødelægger det hele.
Men har undret mig meget over det, hvad er Latex lige ?

Brugbart svar (2)

Svar #5
27. maj 2008 af daleif (Slettet)

Det er svært at komme med et danks ord for det, men på engelsk er det en elektronisk 'typesetting engine'. Det er et tekstbehandlingsystem som lægger op til god typografik og som har fremragende support for matematik, noget som f.eks. Word jo aldrig har haft.

Nogle eksempler på hvad den kan, kan ses her: http://www.tug.org/texshowcase/, jeg kan godt lidt Book of Tea som et eksempel på at der ikke behøver at være matematik i spil.

(La)TeX har f.eks. en meget kraftig orddelings og sideopbrygnings algoritme som gør den langt overlegen i forhold til andre produkter.

En anden feature er at det er gratis, der er kommercielle udgaver, men der er ikke nogen større fordel i at købe en LaTeX installation.

Faktisk har grundsystemet (TeX) som LaTeX bygger ovenpå, 30års jubilæum i år, det er der vist ikke mange andre tekstbehandlingssystemer som kan præstere.

Den største ulempe og fordel ved LaTeX er at det er ikke WYSIWYG, for systemet er så fleksibelt at det er umuligt at lave en grafisk editor som med det samme viser dig resultatet af det du skriver og så samtidigt have support for alt hvad LaTeX kan.

Bruger finder dagligt nye ting de kan anvende det til.

kunne man tænke sig at lære LaTeX kan man tage et kig på min LaTeX bog:
http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/

Brugbart svar (2)

Svar #6
27. maj 2008 af Mussy06 (Slettet)

Hej Lars,
tusind tak for et langt og uddybende svar. Vil lige se din Latex bog xD.

Brugbart svar (2)

Svar #7
27. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

#5 En anden ulempe er, at det tager utrolig lang tid at lære. :-)

Håber jeg kan komme på nogle kurser, når jeg engang når til universitetet. Det er nemlig ret meget at gabe over, selv om der findes manualer på nettet.
Nu hvor jeg har læst i din bog i et stykke tid, vil jeg lige rose dig for den. Den er til stor hjælp.

Brugbart svar (2)

Svar #8
27. maj 2008 af daleif (Slettet)

som altid er forslag til forbedringer altid velkomne

Jeg holder ikke selv direkte kurser på uni, men henviser til min bog og er man på Aarhus Uni kan man altid kigge forbi.

det er lidt begrænset hvad man kan lære på kurser, det er egentlig nemmere bare at kaste sig ud i det og begynde at skrive noget. F.eks. finde en gammel aflevering og så forsøge at skrive den ind i LaTeX.

I sin tid da jeg skrev min 3.g opgave blev den skrevet i Works (det var det jeg havde), og den er nu skrevet om i LaTeX hvilket den blev noget pænere af.

Jeg mener ikke at det tager så lang tid at lære de grundlæggende ting vedr. LaTeX og nu er min bog også til stor hjælp (det var deerfor jeg skrev den), det bliver svært når man begynder at ville lave om på ting, eller f.eks. gør ting man ikke skal. Der er nogle som begynder at pille ved nogle grundlæggende ting ved layout, hvilket de skal holde sig fra. Som nybegynder skal man lade LaTeX gøre arbejdet, og ikke tro at man selv ved bedre, for det gør man sjældent.

Svar #9
27. maj 2008 af DanniBred (Slettet)

#1-3 - jamen det er jo bare til latex ikke memoir. Jeg vil gerne have teksten "Memoir" til at stå som den gør i kolofonen i daleif's bog :)

Svar #10
27. maj 2008 af DanniBred (Slettet)

#7 - jeg synes nu ikke det er så svært igen. Hvis man gerne vil, så går det fortrinsvis legende let, at lære de grundlæggende ting. - Ikke så svært som jeg først antog. Det, at det ikke er WYSIWYG var jeg i starten lidt 'bange' over, men nu tænker jeg slet ikke over det - det er faktisk blevet til en befrielse :) (det skal i parentes siges at jeg har brugt LaTeX i et års tid)

Brugbart svar (2)

Svar #11
27. maj 2008 af daleif (Slettet)

det er bare kursiv sans-serif, dvs. \textit{\textsf{memoir}} og så er der anvendt fourier pakken til basis fontene.

Svar #12
27. maj 2008 af DanniBred (Slettet)

#11 - okai. Jeg troede det var sådan noget fancy som \LaTeX ;) Mange tak for hjælpen

Brugbart svar (2)

Svar #13
27. maj 2008 af Sherwood (Slettet)

#10 Det, jeg egentlig syntes var/er svært, er, at man i LaTeX ikke rigtigt har noget overblik over, hvilke funktioner man skal benytte for at få de rette virkninger. Lars Madsens bog giver, i det stykke jeg er nået til, kun basisinformation til, hvordan preamblet laves, hvilke skrifttyper der kan benyttes etc. Det er en væsentlig forskel for os, som er vant til at benytte Word, hvor vi direkte kan se de forskellige funktioner og ikke selv skal formulere dem via koder.

Det er nok manglen på dette overblik, der gjorde, at jeg valgte at sætte mit arbejde med LaTeX på standby. Et arbejde som jeg i øvrigt snart skal i gang med igen.

Brugbart svar (2)

Svar #14
27. maj 2008 af daleif (Slettet)

Det er netop det jeg nævnte, fonte er noget man i starten lader være med at ændre på, og man lader især være med at forsøge at få times ind, den er designet til aviser og ikke andet.

Ja, der er andre fonte, men som nybegynder har man vigtigere ting at lære først, før man lærer om andre fonte. Det er også derfor andre font samlinger (dvs. ændring af dokumentets basis font) først kommer så sent i bogen.

Brugbart svar (3)

Svar #15
28. maj 2008 af sigmund (Slettet)

Apropos fonte, så må http://www.tug.dk/FontCatalogue/ være et must at kigge på, hvis man ønsker at lege med de ting. Ellers, som daleif siger, fonte er ikke noget nybegyndere skal tænke på. Jeg har brugt LaTeX i flere år nu (ca. 4.5 år), og har aldrig haft behov for at ændre fontene. Jeg synes, at Computer Modern, som er standardfonten i LaTeX, ser meget godt ud, og ser ikke, hvorfor folk har behov for at ændre den. Det er trods alt ikke meningen, at man skal emulere MS Word, hvor Times New Roman er standarfont. Prøver man at emulere MS Word, hvilket tit ses hos nybegyndere udi LaTeX, gør man tingene mere besværlige end nødvendigt.

Svar #16
28. maj 2008 af DanniBred (Slettet)

#13 - jeg skal ikke sige, om min store interesse for programmering har gjort det lidt lettere for mig at sætte mig ind i tankegangen bag LaTeX - brugen at makro'er osv. Men jeg vil her give #15 ret. Computer Modern er da ganske sej. Den har seriffer, men ser ikke spor gammeldags ud - den lever op til sit navn 'modern'!
Og du behøver jo ikke lave en ny preambel til hvert nyt dokument. Gør som jeg (og sikkert en masse andre), lav en og brug den til de fleste - udvid den løbende når der opstår behov. Jeg startede med et eksempel fra daleif's bog, og den har så udvidet sig løbende til nu at være ganske fortindelig.

Desuden har jeg mange gange været ude for, at der har været nogle ting der har været lidt bøvlet - jeg har så lavet en ny makro. Alle disse har jeg samlet i en fil, og lavet denne om til en pakke, som jeg så loader i min preambel (som faktisk også er en pakke som jeg loader i mine dokumenter)

Eks:
\documentclass[11pt,danish]{memoir}
\usepackage{preambel}
\begin{document}
...

Brugbart svar (2)

Svar #17
28. maj 2008 af daleif (Slettet)

et andet godt råd er at hvis man opdager at man laver den samme ting om og om igen, så er der sikkert en nemmere måde at gøre det på.

Kan man ikke selv finde måden er man altid velkomment il at spørge her eller på andre medier.

skriver man f.eks. tit \mathbb{R} for de reelle tal, så er det nemmere først at skrive

\ newcommand{}{\mathbb{R}}

i preamble, og så anvende i stedet.

Svar #18
29. maj 2008 af DanniBred (Slettet)

#17 - lige præcis ;)

LaTeX-folk er et hjælpeligt folkefærd :D

Skriv et svar til: Memoir

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.