Fysik
Magnetisme
18. marts 2003 af
SP anonym (Slettet)
Jeg har nogle problemer med en rapport der skal afleveres i morgen og vil derfor gerne have hjælp hurtigst muligt. Vi har lavet et forsøg hvor vi havde to stangmagneter pladseret på et skråplan, de var vendt så de frastød hinanden og da den nederste sad fast, fik den magnetiske frastødning den anden stang magnet til at stå stille et stykke oppe ad skrå planet.
Hvordan beregner man den magnetiske kraft den nederste magnet påvirker den øverste med, når jeg ikke kender B-feltet?
Og hvad er relationen mellem kraften fra et B-felt og afstanden til magneten?
På forhånd tak.
Hvordan beregner man den magnetiske kraft den nederste magnet påvirker den øverste med, når jeg ikke kender B-feltet?
Og hvad er relationen mellem kraften fra et B-felt og afstanden til magneten?
På forhånd tak.
Svar #1
18. marts 2003 af Lurch (Slettet)
Der må da være nogle flere oplysninger? Skråplanets hældning skal kendes og den øverste magnets masse.
Tyngdekraften på den øverste magnet kan deles op i to komposanter. En der er lodret på underlaget, som derfor ikke vil have nogen indvirken på magnetens bevægelse på underlaget, da denne modsvares af normalgraften fra underlaget. Den anden komposant er parallel med underlaget, og angives ved
F=m*g*sin(v), hvor m er magnetes masse, g tyngdeaccelerationen og v skråplanets hældning.
Kraften som den nederste magnet påvirker den øverste med, må være lig F, da den øverst magnet ligger stille.
Jeg kender ikke til relationen mellem B og afstanden fra stangmagneten.
Tyngdekraften på den øverste magnet kan deles op i to komposanter. En der er lodret på underlaget, som derfor ikke vil have nogen indvirken på magnetens bevægelse på underlaget, da denne modsvares af normalgraften fra underlaget. Den anden komposant er parallel med underlaget, og angives ved
F=m*g*sin(v), hvor m er magnetes masse, g tyngdeaccelerationen og v skråplanets hældning.
Kraften som den nederste magnet påvirker den øverste med, må være lig F, da den øverst magnet ligger stille.
Jeg kender ikke til relationen mellem B og afstanden fra stangmagneten.
Svar #2
18. marts 2003 af Lurch (Slettet)
mindre rettelse, den kraft hvormed den nederste magnet påvirker den øverste skal have samme størrelse som F, men modsat være modsat rettet! Da, Fres=0
Skriv et svar til: Magnetisme
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
